• 1
 ≫ 

Švedska najviše ulaže u obuku zaposlenih: Skoro polovina preduzeća u EU digitalizovana

 ≫ 

Ipak, sa napretkom digitalizacije povećao se i digitalni jaz u Evropi

  • 1
švedska posao

Foto: Shutterstock

Skoro polovina preduzeća u EU investirala je u digitalizaciju, kao odgovor na kovid-19.

Digitalna preduzeća su u pandemiji prošla bolje od onih koja to nisu, jer su iskoristila krizu kao priliku da ubrzaju digitalizaciju, objavila je Evropska investiciona banka.

Takve firme su, u proseku, bile produktivnije i inovativnije, beležile su brži rast i isplaćivale veće zarade, navedeno je u novom izveštaju EIB-a "Digitalizacija u Evropi 2021-2022: Dokazi iz istraživanja EIB o investicijama".

EIB navodi u saopštenju da se, ipak, sa napretkom digitalizacije povećao i digitalni jaz u Evropi.

Među preduzećima u Uniji, 26 odsto nije investiralo u digitalnu transformaciju i njima je potrebna veća podrška da bi održala konkurentnost i izbegla zaostajanje tokom privrednog oporavka. Na drugom kraju, 61 odsto preduzeća u EU već je usvojilo napredne digitalne tehnologije.

Takođe, 46 odsto preduzeća u EU navelo je da je tokom krize kovida-19 preduzelo mere za povećanje digitalizacije, u poređenju sa 58 odsto preduzeća u SAD.

Pored toga, udeo preduzeća koja koriste napredne digitalne tehnologije veći je u SAD (66 odsto) nego u EU (61 odsto). Udeo kompanija u EU koja u svom poslovanju primenjuju napredne tehnologije kao što su 3D štampa, robotika ili internet stvari - ostao je uglavnom na sličnom nivou od 2020. godine dostigavši 61 odsto u 2021.

Evropska unija zastava, EU

Foto: Tanjug/AP

U 2021. godini, Finska i Malta su bile dve najviše digitalizovane zemlje, a slede Danska, Austrija, Holandija i Švedska.

Najuspešnije zemlje EU u pojedinim oblastima digitalizacije bile su: Češka po korišćenju naprednih digitalnih tehnologija; Finska po digitalnoj infrastrukturi i primeni formalnog strateškog praćenja poslovanja, koje je pokazatelj upravljačkih praksi; Austrija po usvajanju digitalizacije tokom pandemije, Kipar po investicijama u softver i podatke; i Švedska po ulaganjima u obuku zaposlenih.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>