• 8

Mala firma koja nudi rešenje za hotele ubedila je Telekom Srbija da uloži 100.000€: Ovo su im 2 ključne stavke

Direktor TS Ventures fonda Davor Sakač otkriva za Telegraf Biznis kako je ovaj startap uspeo da ih uveri da investiraju u njega

  • 8
Hotel startup

Foto: Shutterstock

Telekom Srbija predstavio je prvu investiciju svog TS Ventures fonda, namenjenu finasiranju projekta domaćeg startapa OTA sync, prvog domaćeg klaud softvera za upravljanje hotelima i apartmanima.

TS Ventures fond je prvi takav fond u ovom delu Evrope, a kompanija će njegove aktivnosti u narednih pet godina finasirati sa po pet miliona evra godišnje, radi unapređivanja digitalne indsutrije u Srbiji.

Startap OTA Sync će za razvoj svog projekta dobiti oko 250.000 evra, 100.000 evra od TS Venture fonda, 125.000 evra od Digitalne Srbije i njihovih partnera (DSI poslovnih anđela), a skoro 25.000 EVRA daće estonska organizacija Startup Wise Guys.

Direktor TS Ventures fonda Davor Sakač otkriva za Telegraf Biznis kako je ovaj startap uspeo da ih uveri da investiraju u njega:

"Ota sync je prevashodno izdvojila poslovna ideja koja je globalno primenljiva i mislimo da će broj korisnika samo da raste, jer kad ljudi jednom shvate njene benefite, teško će da se vrate na prethodni način rada. Naravno, govorimo o ideji i rešenju za koju su korisnici spremni da plate da bi je koristili", rekao je Sakač za naš portal.

Kako nam ističe, takođe, tim je bio presudan.

"Njihov tim je 100% posvećen ovoj ideji i jako su ambiciozni i motivisani. Oni definitivno imaju potencijal da rastu i razvijaju se kako kao firma tako i kao pojedinci", kaže Sakač.

Većina počela pre nekoliko godina, treba im pomoći

Važan kriterijum za dobijanje sredstava je da ideja može da se proda na globalnom ili bar regionalnom tržištu, jer nakon njenog razvoja i rasta, TS Venture findacija prodaje svoj udeo u projektu i na taj način zarađuje novac za finansiranje drugih projekata.

Sakač napominje da je proces prijavljivanja startapa stalan, tako da je još jedna takva kompanija pred potpisivnajem ugovora o finansiranju, sa drugom se pregovori bliže kraju, a sledeće nedelje se otvaraju pregovori sa još jednim startapom koji ima potancijal za globalno širenje.

Dodao je da je ova vrsta posla kod nas nova, jer 70 odsto startapa su počeli 2019. i zato s njima treba raditi da bi se razvijali.

Davor Sakač, Direktor TS Ventures

Davor Sakač/Foto: Milena Đorđević

 

Suvlasnici OTA Synca su Ðorđe Jevtić i Ilija Milović, koji svoju poslovnu ideju razvijaju od 2018. godine.

Kako radi OTA Synca

"Taj izvor finansiranja će nam pomoći da nastupimo na regionalnom tržištu i naš proizvod predstavimo vlasnicima malih hotela i apartmana u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i na ostaliim regionalnim tržištima", rekao je Jevtić.

Objasnio je da će njihov proizvod olakšati dolazak u hotel, prijavljivanje, a recepcionarima će ubrzati i olakšati posao, kako bi imali više vremena da se bave drugim uslugama koje će omogućiti gostima da uživaju u svom boravku.

"Vi se prijavljujete na bukingu i recepcija automatski dobije sve podatke. Preko našeg sistema vas prijavljuje centralnom registru, obavlja fiskalizaciju računa i obezbeđuje da imate sve potrebne informacije o vašem smeštaju", dodao je Jevtić.

Naveo je da je njihov startap uz pomoć TS Venture fonda rešio sadašnji segment finansiranja plasiranja programa na regionalna tržišta, a za kasnije globalno širenje biće im potreban pristupimo zapadnim investitorima.

A šta je tačno Telekomov fond i gde će da ulaže, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: TS Ventures krenuo sa radom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    24. jun 2022 | 16:12

    Samo neka oni ulažu. Kada se obelodani ukupan dug, prodaće se telekom za iznos manji od šećerana.

  • Jekum

    24. jun 2022 | 18:05

    Kakva revolucionarna ideja za hotele! Jedva da ima oko 100 takvih kompanija koje imaju takav softver :)

  • Лав

    24. jun 2022 | 16:36

    Камо лепе среће да је више оваквих људи као господин Сакач и инвестиционих компанија за помоћ и подстицај не само младима већ свим предузетницима и компанијама у развитку а имају врхунске идеје. Овај регион је непресушан извор паметних људи које треба задржати и да своје проузовде-софтвере задрже у својим рукама и од њега лепо живе а не да продају идеје по белом свету за кикирики а други да се богате!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>