• 2
 ≫ 

Kako je prva kompanija koja je dobila dozvolu za e novac u Srbiji, iPay propala: "Iscrpili smo sve resurse"

 ≫ 

Podsetimo, ovo je kompanija kojoj je Narodna banka Srbije dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca, a kako navode iz centralne banke za naš portal, pre oduzimanja dozvole "iscrpeli su bili sve resurse"

  • 2
iPay  online trgovina  plaćanje Foto: Shutterstock

Prva kompanija koja je dobila dozvolu za izdavanje elektronskog novca, iPay, prestala je sa radom u Srbiji. Njoj je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad, potvrđeno je za Telegraf Biznis iz centralne banke.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je 7. jula 2022. godine Rešenje kojim se oduzima dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca „iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica“, a koja je izdata Rešenjem od 13. oktobra 2016. godine, precizira se.

"Počev od dana donošenja Rešenja o oduzimanju dozvole, privredno društvo „iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica“, ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju elektronskog novca, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga", navode iz NBS: .

Narodna banka Srbije u okviru svojih ovlašćenja između ostalog, nadležna je i za davanje i oduzimanje datih dozvola, kao i sprovođenje postupka nadzora nad poslovanjem subjekata nadzora.

S tim u vezi, Narodna banka Srbije, u skladu sa svojim nadležnostima i postupajući sa stanovišta najviših profesionalnih standarda supervizije, tek kada iscrpi sve svoje mere koje su usmerene ka održivosti poslovanja institucija koje su predmet nadzora i kada nema drugih raspoloživih instrumenata na raspolaganju prinuđena je da oduzme dozvolu za rad subjektu nadzora.

Кao što je i navedeno u Rešenju od 7. jula 2022. godine, koje se objavljuje i na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije i u „Službenom glasniku Republike Srbije“, isto je doneto na osnovu člana 183. stav 1. tačka 4) i člana 189. stav 2. tačka 7) Zakona o platnim uslugama („Službeni glasnik RS“ br. 139/2014 i 44/2018 - u daljem tekstu: Zakon) i člana 15. stav 3. Zakona o Narodnoj banci Srbije („Službeni glasnik RS“, br. 72/2003, 55/2004, 85/2005 – dr zakon, 44/2010, 76/2012, 106/2012, 14/2015, 40/2015 – odluka US i 44/2018).

iPay Foto: iPay

"Кako se, shodno odredbama člana 177. Zakona, podaci prikupljeni u postupku nadzora nad poslovanjem, odnosno obavljanjem poslova subjekta nadzora, kao i dokumenti koji sadrže takve podatke, određuju i štite kao tajni podaci sa oznakom stepena tajnosti „POVERLJIVO” ili „INTERNO”, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka, nismo u mogućnosti da detaljnije navodimo razloge za donošenje navedenog Rešenja", kažu nam.

Iako je Rešenjem od 7. jula 2022. godine, subjektu nadzora oduzela dozvolu za izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga, Narodna banka Srbije je u istom naložila privrednom društvu da preduzme konkretne aktivnosti u cilju zaštite imalaca elektronskog novca i korisnika platnih usluga (fizičkih lica, pravnih lica i preduzetnika) i to pre svega da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog elektronskog novca, kao i da izvrši sve platne naloge primljene pre i na dan donošenja rešenja.

"Narodna banka Srbije, prati postupanja i realizaciju naloga iz ovog rešenja", rečeno nam je.

Кao i do sada, u skladu s daljim razvojem situacije i radi zaštite interesa i novčanih sredstava korisnika usluga privrednog društva „iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica“, Narodna banka Srbije će preduzimati i druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti do ispunjenja svih obaveza prema korisnicima.

Podsetimo, ovo je kompanija kojoj je Narodna banka Srbije dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GT

    8. jul 2022 | 23:57

    nismo u mogućnosti da detaljnije navodimo razloge za donošenje navedenog Rešenja ??? Moze nam se ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>