• 0

Počinju prijave za NINJA program: Šansa za proboj domaćih startapa na inostrano tržište

NINJA akcelerator je namenjen onim tehnološkim startapima čije rešenje je već na tržištu i beleže rast na mesečnom ili godišnjem nivou

  • 0
saopstenje DSI JICA Foto: Promo/DSI

Do 1. oktobra otvorene su prijave za tromesečni NINJA akcelatorski program podrške domaćim startapima koji imaju tendenciju za rast i širenje na strana tržišta. U organizaciji Inicijative "Digitalna Srbija" u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) startapi imaju mogućnost za intezivan razvoj i otvaranje vrata ka mentorskim sesijama i potencijalnim investitorima.

Ovaj program inače se sprovodi širom sveta, a prvi put u Srbiji.

- JICA je tradicionalno posvećena podršci ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana kroz zvaničnu razvojnu pomoć u vidu projekata kako infrastrukturne tako i tehničke podrške. Ovog puta odlučili smo da implementiramo projekat NINJA, relativno novu inicijativu u okviru JICA, kako bismo dodatno ubrzali rast startapa u brzorastućoj IKT oblasti na Zapadnom Balkanu - rekao je JICA direktor sektora za Evropu Tsučija Kaita.

saopstenje DSI JICA Foto: Promo/DSI/JICA

- Kroz ovaj program, JICA se zajedno sa velikim japanskim kompanijama kao što je Rakuten Europe nada da će obezbediti resurse za perspektivne srpske startape koji žele da prošire svoje poslovanje na međunarodnom nivou i dodatno ojačaju veze između Srbije i Japana - dodao je.

Ključni cilj projekta je odabir obećavajućih domaćih startapa u zrelijoj fazi razvoja koji imaju potencijal i kapacitet da unaprede svoje poslovanje i uz pomoć NINJA programa ga prošire u zemlje u kojima do sada nisu poslovali.

Tokom programa startapima će biti omogućen individualni rad sa mentorima na ključnim tačkama njihovog razvoja i pristup radionicama koje će voditi pažljivo izabrani domaći i strani eksperti kako bi ih pripremili za susret sa domaćim i stranim investitorima u finišu programa — na Demo Day događaju.

Startapi će kroz sedam dvodnevnih radionica i 1 na 1 sesija sa mentorima imati priliku da prisustvuju specijalnim događajima i saznaju više o tome kako da prošire svoje poslovanje, koje su dobre prakse i kako to učiniti iz Srbije.

- Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija za domaći startap ekosistem, u kojoj je u njega uloženo čak 600 posto više investicija u odnosu na 2020. godinu. Imajući na umu da beležimo ovakve uspehe, kao nekome ko se godinama bavi poboljašnjem prilika u startap ekosistemu, bilo nam je potpuno očigledno da je za njegov dalji razvoj potrebna kontinuirana podrška - istakao je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija” dodajući:

- Drago nam je da su to prepoznali i naši partneri iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju, posebno jer nam je istraživanje Startap skener pokazalo da je jedan od većih izazova za naše startape i nedovoljna vidljivost Srbije na globalnom tržištu.

NINJA akcelerator je namenjen onim tehnološkim startapima koji su ranu fazu razvoja već prebrodili, čije rešenje je već na tržištu, beleže rast na mesečnom ili godišnjem nivou i sada se nalaze pred mnogo većim izazovima — spremni su za rundu investicije i osvajanje svetskog tržišta.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>