• 1
 ≫ 

Otvoreno bankarstvo otvara vrata ka budućnosti: "Banke veruju IT firmama, jer vide realni benefit"

 ≫ 

Open banking je poslovni koncept koji ima za cilj da podstakne otvorenost tradicionalnih bankarskih sistema ka drugim pružaocima usluga, i o njemu se priča sve intenzivnije

  • 1
Comtrade, New digital horizons Foto: Marko Jovanović

U Beogradu je 15. septembra, u organizaciji sistem-integratora "Comtrade System Integration", koji je više od 20 godina deo "Comtrade" grupe, upriličen Banking & Leasing skup, sa ciljem da se okupe bankari iz naše zemlje i razgovaraju na razne teme koje karakterišu svakodnevnicu modernog poslovanja.

U više od dve decenije postojanja, "Comtrade System Integration" je ostvario najviše partnerske statuse sa globalnim IT gigantima kao što su Microsoft, IBM, CISCO, HP, VMware, DELL. Umrežavanje najjačih igrača na tržištu pokazalo se kao veoma uspešna strategija, koja doprinosi napretku samih kompanija, ali i korisnika njihovih usluga.

Izuzetak svakako nisu ni banke. Te finansijske institucije, sa kojima "Comtrade System Integration" kontinuirano sarađuje, pomno prate dešavanja na IT tržištu, te svoje sisteme i usluge prilagođavaju promenama u modernom svetu.

Jedna od najznačajnijih je digitalno bankarstvo.

Događaj Banking & Leasing skup obeležila su dva panela:

  1. "Otvoreno bankarstvo: put u budućnost je timsko putovanje"
  2. "Point of sales kreditiranje: Stara tema, novi model"

Šta predstavlja Otvoreno bankarstvo?

To je sistem koji trećim stranama omogućava pristup finansijskim podacima, korišćenjem interfejsa za programiranje aplikacija (API). Kako bi nam bilo jasnije o čemu je tačno reč i kako se ovaj koncept implementira u praksi, odgovore smo potražili od stručnjaka iz "Comtrade System Integration".

- Poslovni koncept Otvorenog bankarstva je u suštini formiran da podstakne tradicionalne bankarske sisteme da se otvore ka drugim finansijskim i nefinansijskim pružaocima usluga. Dakle, u srži je deljenje podataka o klijentima, sa ciljem da klijenti ostvare dodatne benefite u saradnji sa finansijskom institucijom - kaže Miroslav Marinković, menadžer za razvoj u "Comtrade System Integration".

Postoji nekoliko aspekata na kojima se zasniva koncept Otvorenog bankarstva. Prvi je tehnološke prirode, a to podrazumeva tehnološki ekosistem - od integracija sistema preko bezbednosti i menadžmenta sistema, do zaštite podataka...

Radi se o kompleksnom procesu, a koja je tačno uloga IT kompanija u tome?

- IT kompanija je agregator znanja u svim tim pojedinačnim domenima i potprojektima, i neko ko treba da bude integrator svih tih projekata na jednom mestu, kroz jedan ekosistem. Ideja je da banke IT kompanijama prepuste poverenje da im uredi taj sistem, dok se oni fokusiraju na ono što najbolje znaju da rade, a tu su na prvom mestu odnosi sa klijentima - ističe Marinković.

"IT kompanije imaju moć da povezuju"

Zanimalo nas je i zašto je značajno i važno da se banke umreže sa IT kompanijama, kao partnerima u konceptu Otvorenog bankarstva, umesto da angažuju stručnjake iz svog internog IT sektora?

- Trend je, s jedne strane, da se optimizuju troškovi u bankama, i stoga se određene poslovne aktivnosti prepuštaju partnerima. Osim toga, IT kompanije sarađuju i sa finansijskim i sa nefinansijskim sektorom, i sa platnim, i sa kartičarskim sistemima... Najbolji primeri za to su, recimo, Google Pay ili Apple Pay... One, dakle, sarađuju sa svima, sa učesnicima raznih strana, i na jednom mestu imaju dovoljno informacija potrebnih za pružanje kompletne, relevantne usluge. Tu, dakle, vidimo trostruku vrednost: za klijente, za finansijske institucije i za treće partnere - objašnjava nam Miroslav Marinković, ističući da je dodatno važno naglasiti razliku između internog i eksternog IT-ja.

- IT kompanije su sve više konsultantni, koji bankama donose tehnološko i poslovno znanje, koje je, možda, van njihovih domena, budući da usmerene na neke druge aspekte, kao što je pomenuti odnos s klijentima. IT kompanije, između ostalog, predlažu na koji način banke mogu rešiti neke poslovne probleme, jer su imale dodira sa nečim što nisu samo finansijske institucije. Verujemo da je to ključ koji bankama zaista donosi vrednost. Zato imaju potrebu da sarađuju s IT kompanijama, od kojih i dosta očekuju - kaže Goran Slijepčević, koji u "Comtrade System Integration" radi kao izvršni direktor prodaje.

Kako nam Goran dalje objašnjava, banke se neprestano okreću digitalizaciji, i ta sinergija koju stvaraju s IT kompanijama je presudna za dobro pozicioniranje na tržištu.

Comtrade, New digital horizons Aleksandra Ognjanović iz ERSTE banke / Foto: Marko Jovanović

Koliko su klijenti zaista "otvoreni" za otvoreni koncept?

Da li su spremni da dele svoje podatke kako bi ostvarili dodatnu vrednost? To je goruće pitanje, jer treba shvatiti da arhitektura Otvorenog bankarstva nije jednostavna i da, između ostalog, podrazumeva aktivnosti i postavku sistema kroz Integracije, zatim adekvatan API menadžment, Data menadžment, najviši nivo sajber bezbednosti i tako dalje. Ovo svakako nisu novi pojmovi za IT sektor banaka.

- Mi već 10 godina imamo digitalnu platformu, implementiranu u šest zemalja. Kada je reč o tržištu Srbije, radimo na razvoju novog IT sistema koji treba da unapredi postojeće digitalno bankarstvo, za kojim postoji sve veća tražnja. U tom pogledu se razvijamo bukvalno svaki dan, a posebno u domenu digitalne prodaje, i klijenti su veoma zadovoljni - kaže nam Aleksandra Ognjanović, direktor Sektora digitalnog bankarsta i inovacija u ERSTE banci.

Napominje i koliko je važan odnos s partnerima, bez kojih bi danas bilo teško raditi i odgovoriti na sve izazove današnjice i zahteve klijenata. U tom kontekstu, treba reći sledeće: prema procenama, koncept Otvorenog bankarstva će do 2026. vredeti između 43 i 48 milijardi dolara.

- Rastu investicije u samoj banci, menja se okruženje, menjaju se pravila igre. Poslovni modeli i klijenti nas "guraju" da radimo nove stvari, a trenutni prioritet su nam ogromne investicije u tehnologiju. Druga važna stvar su kompetence, a treća važna tačka je pronalazak dobrih partnera. Mislim da će investiranje u Otvoreno bankarstvo tek da zaživi - priča Ognjanović.

Comtrade, New digital horizons Foto: Marko Jovanović

Svake godine, "Comtrade System Integration" tradicionalno organizuje skup koji okuplja predstavnike banaka i lizingkompanija. Tokom jednodnevnog skupa, predstavnici finansijske industrije zajedno sa ekspertima iz "Comtrade System Integration" dele iskustva na polju poslovnih i tehnoloških trendova putem prezentacija, panel diskusija i druženja.

Na kraju događaja, prisutne je pozdravio i direktor "Comtrade System Integration", Dušan Milićević, koji je istakao kako do pre 10 godina u prostorijama IT kompanije takoreći nije bilo zamislivo videti okupljanje bankara i spajanje te vrste biznisa i IT-ja, ali je to danas - ključ zajedničkog, budućeg napredovanja.

To dovoljno govori o potrebi za umrežavanjem i ukrštanjem IT i bankarskih sistema, na obostrano zadovoljstvo, kako bi se izašlo u sustet rastućim zahtevima gotovo svih sektora za digitalizacijom, ali i kako bi se zadovoljile sve potrebe današnjih potrošača. Oni žele brza, efikasna, sigurna i jednostavna rešenja.

U tom smislu, "Comtrade System Integration" je prepoznat kao pouzdan partner bankama, u šta smo mogli i da se uverimo, s obzirom na veliki odziv, entuzijazam i govor panelista - predstavnika vodećih banaka.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    16. septembar 2022 | 10:47

    Comtrade Group je partner Svetskog ekonomskog foruma. Ko razume shvatice...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>