• 0

Italija i Intel biraju region Veneto za novu fabriku čipova?

Italijanska fabrika će otvoriti 1.500 radnih mesta plus dodatnih 3.500 radnih mesta među dobavljačima i partnerima

  • 0
South Korea Intel SK Hynix

Foto: Tanjug/AP

Odlazeća vlada Marija Dragija i Intel izabrali su grad Vigasio u severoistočnom regionu Veneto kao svoju željenu lokaciju za novu fabriku čipova vrednu više milijardi evra, rekle su dve osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Intelovo ulaganje u Italiju deo je šireg plana koji je američki proizvođač čipova najavio prošlog marta. Naime, Intel je saopštio da planira da investira čak 80 milijardi evra tokom naredne decenije u izgradnju kapaciteta širom Evrope prenosi Reuters.

Sa početnim ulaganjem vrednim oko 4,5 milijardi evra za koje se očekuje da će vremenom porasti, Intel je rekao da će italijanska fabrika otvoriti 1.500 radnih mesta plus dodatnih 3.500 radnih mesta među dobavljačima i partnerima, sa radom između 2025. i 2027. godine.

Italijanska fabrika bi bila napredna fabrika za pakovanje i sklapanje poluprovodnika.

Izvori su rekli da su stranke početkom septembra postigle detaljan sveobuhvatan sporazum, ali da neće biti javnog saopštenja pre ishoda opštih izbora, koji su održani juče.

Preferirana lokacija je dobro povezana sa Nemačkom, a posebno sa gradom Magdeburgom, gde će Intel izgraditi dve fabrike, dodao je jedan od izvora.

Intel i vlada su takođe prvobitno razmatrali lokacije u regionima Lombardije, Apulije i Sicilije.

Dragijevi bliski saradnici imaju za cilj da uđu u pregovore iza kulisa sa svojim verovatnim naslednicima kako bi izbegli bilo kakav rizik od osporavanja dogovora, od strane nove italijanske vlade, rekao je izvor, dodajući da je izbor lokacije politički veoma osetljiv.

Izvori su odbili da daju više detalja, ali je Rojters ranije izvestio da je Rim spreman da finansira čak 40 odsto ukupne Intelove investicije u Italiji.

Državni doprinos Intelovom investicionom programu je nešto što se nužno mora podeliti sa sledećom vladom pre nego što se bilo kakav dogovor na kraju formalizuje, rekao je jedan od izvora, dodajući da bi Dragi mogao da dozvoli sledećoj vladi da to objavi.

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>