• 0

Srbija ima više od 500 uspešnih startapa: Priča koja traje već 10 godina

Danas ne treba mnogo novca da neko ostvari svoju ideju, kaže Bjelotomić

  • 0
Splet

Foto: Telegraf.rs

Startap kompanije u Srbiji rastu po broju i kvalitetu i danas ih je više od 500 uspešnih, koje aktivno traže svoje korisnike u svetu, rečeno je na predstavljanju SPLET konferencije, koja se održava danas u MTS dvorani.

Direktor projekta „Preduzmi ideju" Nebojša Bjelotomić kaže da priča o startapovima u Srbiji traje poslednjih 10 godina, ali da je intenzivirana u poslednjih pet, a od 2018. njihov broj je udvostručen.

"Mi sa sigurnošću možemo da kažemo da imamo nešto više od 500 startapova koji su aktivni i traže svoje korisnike i to je već zanimljiva brojka. Mi se trudimo da navemo što više ljudi da naprave startapove i mislim da će, kada njihova brojka bude oko hiljadu, stvari početi same od sebe da se dešavaju", kaže Bjelotomić.

Izuzetno je važno, kaže, to što već sada 25-30 fondova visoko rizičnog kapitala prate naše tržište i ulažu u naše startapove. Posebno je, ističe, značajno to što danas ne treba mnogo novca da neko ostvari svoju ideju i podigne kompaniju do impresivnih prihoda.

Govoreći o današnjoj konferenciji, on je istakao da su se trudili da dovedu što više lica koja iz svog iskustva mogu da pričaju o preduzetničkim poduhvatima i o inovativnim tehnologijama.

Direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti izjavila je da USAID podržava ono što je već u Srbiji i da naša zemlja ima veliki potencijal za razvoj.

"Mi smo videli da Srbija ima mnogo potencijala za inovaciju i vidimo da ima mnogo pametnih ljudi. Treba samo mali okidač da se otvore nova radna mesta, da se stvori novi, inovativni proizvodi", poručila je Pinčoti.

Ona je naglasila da joj je izuzetno drago što će na konferenciju doći 1.200 ljudi, od čega 200 studenata iz drugih krajeva Srbije.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>