• 0

Tviter tvrdi: Ilon Mask je pod federalnom istragom zbog kršenja dogovora o kupovini

Tviter je ranije optužio milijardera da koristi botove kao izgovor za izlazak iz ugovora vrednog 44 milijarde dolara

  • 0
Ilon Mask Foto: Profimedia

Federalne vlasti istražuju Ilona Maska u vezi sa njegovom akvizicijom Tvitera, u vrednosti od 44 milijarde dolara, navela je ova društvena platforma u sudskom podnesku u četvrtak prenosi CNN.

Nije jasno koje bi agencije mogle da sprovode istragu, a Tviter takođe nije identifikovao koje konkretne Maskove radnje, američki zvaničnici možda istražuju. U prijavi društvene platforme samo se navodi da vlasti istražuju milijarderovo "ponašanje" povezano sa dogovorom o kupovini.

U podnesku, Tviter takođe optužuje Maskov pravni tim da nije napravio nacrt komunikacije sa Komisijom za hartije od vrednosti i slajd prezentaciju za Federalnu komisiju za trgovinu, kao deo tekućeg spora dve strane, oko toga da li Mask može da odustane od sporazuma ili ne.

Podsetimo Mask je prvi put pokušao da raskine ugovor u julu, navodeći da je Tviter prekršio njihov ugovor o međusobnoj kupovini lažnim predstavljanjem broja neželjenih i bot naloga na svojoj platformi.

Tviter je tužio Maska da završi akviziciju, optužujući milijardera da koristi botove kao izgovor za izlazak iz ugovora, zbog kojeg je razvio kajanje kupaca, nakon pada tržišta.

Prošle nedelje, milijarder je predložio da se završi njegov dogovor o kupovini kompanije po prvobitno dogovorenoj ceni od 54,20 dolara po akciji. Sudija koji je nadgledao spor je kasnije odlučio da prekine pravni postupak do 28. oktobra na zahtev Maska.

U odgovoru na Tviterov podnesak, Aleks Spiro, Maskov advokat, rekao je da je dizajniran da skrene pažnju sa pravnih problema Tvitera, koji su nastali nakon što je bivši šef obezbeđenja kompanije, Pjeter "Mudge" Zatko, optužio Tviter za dugo zanemarene bezbednosne propuste.

- Rukovodioci Tvitera su pod federalnom istragom - rekao je Spiro u izjavi za CNN.

- Tviter je poslao ovo pogrešno uputstvo kako bi pokušao da otkrije za koje od njihovih različitih nedoličnih ponašanja su pod istragom.

Federalna trgovinska komisija, koja je odgovorna za sprovođenje uslova naloga o saglasnosti sa Tviterom iz 2011., za koji Zatko tvrdi da ga je kompanija prekršila, nije javno objavila istragu.

Ali predsednica komisije, Lina Kan, rekla je Kongresu u javnom svedočenju, da ako se utvrdi da su rukovodioci Tvitera odgovorni za kršenje zakona, FTC će "apsolutno" i "bez oklevanja" te rukovodioce smatrati lično odgovornim.

U posebnom podnesku u četvrtak, Tviter je takođe tvrdio da nije naložio Zatku da spali nekoliko beležnica kao deo sporazuma o razdvajanju, kao što je Maskov tim tvrdio u podnesku ranije ovog meseca.

Umesto toga, tvrdi Tviter, Zatko je svojom voljom uništio sveske.

- Tviter nije tražio od Zatka da spali sopstvena dokumenta. Kompanija nije znala o njegovim beležnicama, kao ni koje informacije sadrže - navodi se u Tviter-ovom podnesku.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>