• 6

Otkriven glavni razlog: Zašto je Mask otpustio ključne ljude u Tviteru? Dodžkoin uzleteo 70 odsto

Kupovina ove društvene mreže vredna je čak 44 milijarde dolara, a kripto berza Binance je uložila 500 miliona dolara

  • 6
elon musk, ilon mask Foto: shutterstock.com

Mnogo je epiteta koji prate Ilona Maska, od "najbogatija osoba na svetu" do "osnivač i prvi čovek Tesle", a odnedavno - Amerikanac je i vlasnik Tvitera.

Već prvog dana se pisalo o prvim otkazima u kompaniji, a najavljeno je još. 

Prema izveštavanju Rojtersa, Mask je otpustio najviše rukovodioce u nastojanju da izbegne velike otpremnine, dok je "zakazao" i druga otpuštanja za subotu, kako bi izbegao donacije za akcije koje dospevaju 1. novembra.

Milijarder je u četvrtak otpustio izvršnog direktora Tvitera, Paraga Agravala, zatim glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šeficu za pravne poslove Vidžaju Gade.

Podseća se i da ih je Mask optužio za dovođenje njega i investitora u zabludu, u vezi sa brojem lažnih naloga na platformi. Prema podacima istraživačke firme Equilar, otpušteni rukovodioci će dobiti isplatu (separation payouts) u ukupnom iznosu od oko 122 miliona dolara.

Pozivajući se na neidentifikovane izvore koji su upoznati sa ovim pitanjem, The Information je izvestio da je Mask, zapravo, otpustio četiri glavna rukovodioca Tvitera.

Šaljiva kriptovaluta u zenitu

Otkako je objavljeno da je Mask kupio Tviter, bilo je za očekivati da će njemu možda čak i omiljena kriptovaluta - dodžkoin (dogecoin) - značajno da poraste. I upravo to se desilo.

Naime, u javnosti poznata kao "šaljiva", ova kriptovaluta je doživela rast od čak 70 procenata u subotu. Poznato je da je Mask glasni zagovornik kripto novca, pa se kupovina Tvitera, vredna 44 milijarde dolara, takođe odrazila i na uspon bitkoina.

Njegova kompanija za e-vozila, Tesla, počela je da prihvata dodžkoin kao sredstvo plaćanja početkom ove godine, a i Maskov novopečeni brend parfema takođe možete kupiti ovom kriptovalutom.

Kripto berza Binance, koja je uložila 500 miliona dolara u Maskovu kupovinu Tvitera, saopštila je da razmišlja o strategijama pomoću kojih bi blokčejn i kripto pomogli Tvitteru.

Tviter je, inače, počeo da istražuje načine na koje bi ugradio blokčejn tehnologiju još kada je bio "pod palicom" suosnivača i bivšeg izvršnog direktora Džeka Dorsija, koji je takođe zagovornik bitkoina.

Mask je juče saopštio da će korisnici Tvitera potencijalno moći da biraju verziju ove društvene mreže koja im se dopada, korišćenjem sistema ocenjivanja na svojim tvitovima

Amerikanac je ovog meseca tvitovao da kupuje Tviter kako bi napravio "aplikaciju za sve". Ideja o "aplikaciji za sve" je nastala u Aziji, sa kompanijama kao što je WeChat, koja korisnicima omogućava ne samo da šalju poruke već i da vrše plaćanja, kupuju na mreži ili pozivaju taksi.

Takođe je rekao da će Tviter formirati Savet za upravljanje sadržajem.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • struchnyakowsky

    30. oktobar 2022 | 14:08

    dobili su otkaz zato sto nisu dozvoljavali slobodu govora. a samim tim ukidanja prava na to po americkom ustavu

  • baba smilja iz darosave

    30. oktobar 2022 | 14:04

    da izbegne velike otpremnine a platio njih cetvoro 122 miliona da odu

  • baba smilja iz darosave

    30. oktobar 2022 | 14:05

    otpustio ih je zbog suspendovanja naloga nekih bitnih ljudi ( predsednik donald tramp)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>