• 1
 ≫ 

Dan D u Tviteru: Za nekoliko sati zaposleni bi mogli da dobiju poruku o svojoj "sudbini"

 ≫ 

Navodno će oni zaposleni kojiima se prekida radni odnos dobiti instrukcije putem ličnog mejla, dok će oni koji ostaju u kompaniji dobiti poruku na poslovni mejl

  • 1
Elon Musk Ilon Mask Twitter Tviter Foto: Tanjug/AP

Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask obavestio je dopisom zaposlene u toj kompaniji da će danas početi da deli otkaze.

U mejlu poslatom u četvrtak uveče, zaposleni su obavešteni da će u petak do 12 časova po istočnoameričkom vremenu dobiti obavešenje o njihovom radnom statusu, prenosi televizija CNN.

"Ako se vaš radni odnos ne prekida, dobićete obaveštenje putem e-pošte na Tviteru. Ako se vaš radni odnos prekida, dobićete obaveštenje o narednim koracima putem lične e-pošte", navodi se u kopiji Maskove imejl poruke do koje je došao CNN.

U mejlu se dodaje da će "kako bi se osigurala bezbednost" zaposlenih i Tviter sistema, kancelarije kompanije biti "privremeno zatvorene i da će svi pristupi oznakama biti suspendovani".

Za radnu snagu će ovo biti "neverovatno teško iskustvo kroz koje treba proći", zaključuje se u poruci.

Dopis je usledio posle medijskih izveštaja da Mask planira da otpusti oko polovine zaposlenih u kompaniji, koju je prošle nedelje kupio za 44 milijarde dolara.

Tviter je imao oko 7.500 zaposlenih pre Maskovog preuzimanja.

Milijarder je već podelio otkaze nekim direktorima Tvitera odmah nakon preuzimanja kompanije, između ostalog glavnom izvršnom direktoru Paragu Agravalu, direktoru finansija Nedu Segalu i šefici pravne službe i politike Vidžaji Gade.

Podneta tužba

Zaposleni u Tviteru svoje frustracije zbog potencijalnog otpuštanja "iskaljuju" na društvenoj mreži koristeći hešteg #OneTeam.

Neki zaposleni su tvitovali da im je pristup IT sistemu kompanije blokiran i strahuju da to ukazuje na to da su otpušteni.

- Izgleda da sam nezaposlen. Upravo sam odjavljen sa svog radnog laptopa i uklonjen sa Slack-a - tvitovao je korisnik sa nalogom @SBkcrn, u čijem opisu profila stoji "bivši viši menadžer zajednice na Tviteru" prenosi Reuters.

Zaposleni su u četvrtak protiv Tvitera podneli grupnu tužbu, u kojoj tvrde da kompanija sprovodi masovna otpuštanja bez prethodnog obaveštenja od 60 dana, što predstavlja kršenje saveznog i kalifornijskog zakona.

U tužbi je takođe traženo od saveznog suda u San Francisku da se izda nalog da se ograniči Tviter da poziva zaposlene da potpišu dokumente, a da ih ne obavesti o nerešenosti slučaja.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    4. novembar 2022 | 15:58

    Ima para pa terorise radnike bez razgovora. I to da bude fer I da se on velica. Sramno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>