• 0
 ≫ 

Kako je CEO svetske kripto berze neslavno propao? Najveći dnevni gubitak među milijarderima - ikada

 ≫ 

Ovo je najveći dnevni gubitak ikada - među milijarderima

  • 0
ftx Foto: shutterstock.com

Dve najveće ofšor berze kriptovaluta se spajaju - to je vest koja je juče snažno odjeknula, nakon što je gigant Binance, navodno, preuzeo FTX, kompaniju sa Bahama, osnovanu 2019.

Ipak, nije sve išlo tako glatko. Nekih nedelju dana je trajalo "prepucavanje" između dvojice izvršnih direktora: Čanpanga Džaoa (Binance) i Sema Bankman-Frajda (FTX).

U međuvremenu, objavljeno je da je Binance odustao od spasavanja FTX-a. 

"Saopštavajući da odustaje od preuzimanja FTX-a, Binance, najveća kripto berza na svetu, navela je da je tokom procesa dubinskog snimanja finansijskih izveštaja rivalske berze došla do saznanja o pogrešnom upravljanju sredstvima klijenata i navodnim istragama američkih nadležnih agencija", naveo je CNN.

Dejli Mejl sada piše da je Bankman-Frajd izgubio 16 milijardi dolara svog ličnog bogatstva, i spao na jednu milijardu dolara, jer su dve vodeće kriptovalute - bitkoin i etereum - potonule za 10%.

Ovo je ujedno najveći dnevni gubitak u životu jednog milijardera, navodi se. Između ostalog, njegova kompanija FTX se suočava sa krizom likvidnosti, što je rival Binance trebalo da "oporavi".

Bankman-Frajd (30) koji je prošle godine rekao da će njegova kripto kompanija biti dovoljno velika da kupi Goldman Saks, izgleda da se prilično "zaneo". Njegovo bogatstvo je spalo na "svega" jednu milijardu, i to je gubitak od 94% - ujedno i, opet ističeno, najveći jednodnevni kolaps ikada među milijarderima.

FTX token, koji je ranije u utorak bio procenjen na skoro 20 dolara, sada je potonuo za više od 75 procenata na nešto više od 5 dolara. Poređenja radi, bitkoin - najpopularnija kriptovaluta - ima token koji je trenutno procenjen na 18.480,21 dolara.

Čini se da Džao (45) likuje zbog pada svog rivala na Tviteru, piše dalje Dejli Mejl, optužujući odluku FTX-a da koristi sopstvenu kriptovalutu - za pad veći od 16 milijardi dolara.

Binance Coin Foto: Shutterstock

"Dve velike lekcije: Nikada ne koristite token koji ste kreirali kao zalog", napisao je Džao i dodao: "Ne zadužujte se, ako vodite kripto biznis".

Bankman-Frajd se, inače, smatra jednim od najvećih imena na kripto tržištu, a njegovo lično bogatstvo je nekada dosezalo 26 milijardi dolara. Uspeo je da "dođe" na naslovne strane, jer je obećavao da će "oblikovati svet" - donirajući milione političkim ciljevima i dobrotvornim organizacijama.

Imao je oko 53 odsto udela u FTX-u, vrednosti od oko 6,2 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Međutim, njegova najvrednija imovina bila je u njegovoj kompaniji za trgovinu kriptovalutama, Alameda Research, koja je doprinela sa 7,4 milijarde dolara njegovom ličnom bogatstvu.

Prema pisanju WSJ, Bankman-Frajd je u sredu rekao investitorima da su mu potrebna "hitna sredstva za pokrivanje manjka od otprilike 8,0 milijardi dolara", zbog zahteva klijenata za povlačenje sredstava koji su stigli poslednjih dana. Sve u svemu, bez spasilačkog preuzimanja, FTX je na putu kolapsa, zajedno sa ostatkom Bankman-Frajdove ogromne kripto imperije.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>