• 1
 ≫ 

Veliko spajanje u kripto svetu: Binance kupuje FTX?

 ≫ 

Dva izvršna direktora su među najistaknutijim igračima u ovoj industriji

  • 1
Binance Coin Foto: Shutterstock

Dve najveće ofšor berze kriptovaluta se spajaju. Ova vest odjeknula je kao "bomba" nakon nedelju dana javnog "prepucavanja" Čanpang Džaoa, izvršnog direktora kompanije Binance i Sama Bankman-Frajda, šefa FTX.com.

- Ovog jutra FTX je zatražio našu pomoć. Postoji značajan pad likvidnosti. Da bismo zaštitili korisnike, potpisali smo neobavezujuće pismo o namerama sa ciljem da u potpunosti preuzmemo FTX.com - napisao je direktor Binance-a u svom tvitu.

Vest o spajanju, potvrdio je i direktor FTX.com.

- Stvari su se zaokružile, a prvi i poslednji investitori FTX.com su isti: postigli smo dogovor o strateškoj transakciji sa Binance-om za FTX.com - napisao je Sam Bankman Frajd.

Po dogovoru Binance će "u potpunosti preuzeti" FTX.com, u zamenu za pokrivanje gotovinske krize na berzi koja je u sukobu. Nijedna strana nije objavila dalje uslove.

S druge strane, Binance.US i FTXS.US, pridružene američke regulisane berze, ove dve kompanije, ostaće nezavisne, piše Gardijan.

Dva izvršna direktora su među najistaknutijim igračima u industriji, poznati po svojim inicijalima – CZ i SBF – i svaki od njih je u stanju da pokrene tržište samo jednim tvitom. Radili su zajedno u prošlosti, a Binance je ulagao u FTX.com na početku razmene.

Bankman-Frajd je glavni donator Demokratske stranke SAD, a FTX.com  je bio među 20 najboljih saradnika u predsedničkoj kampanji Džoa Bajdena, dajući preko 5 miliona dolara. Izveštava se da je Bankman-Frajd donirao oko 40 miliona dolara ove godine uoči parlamentarnih izbora.

Ali u nedelju, CZ je objavio kratak niz objašnjavajući da će kompanija, "zbog nedavnih otkrića koja su izašla na videlo", prodati oko 2 milijarde dolara FTT kripto tokena koje je FTX.com kreirao godinama ranije i izdao investitorima.

Iako CZ nije precizirao optužbe, njegov post je došao samo nekoliko dana nakon što je istraživač kriptovaluta pod pseudonimom Dirty Bubble Media, optužio drugu SBF-ovu kompaniju, Alameda Research, za nelikvidnost: Alameda je držala značajan deo sopstvene imovine u FTT-u.

- Skoro kao da je SBF pronašao način da hakuje finansijski sistem, štampajući milijarde dolara iz vazduha protiv kojih je mogao da pozajmi ogromne sume od nepoznatih stranaka - navodi se u postu.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>