• 0

FTX kupci strahuju da je njihov novac izgubljen: "Životna ušteđevina mi je tamo"

Binance je odustao od spašavanja FTX.com berze koja je doživela kolaps

  • 0
ftx Foto: shutterstock.com

Penzioni plan za nastavnike Ontarija, koji upravlja stotinama milijardi dolara imovine za skoro 200.000 prosvetnih radnika, uložio je prošle godine čak 75 miliona dolara u FTX International i oni nisu jedini.

Sve bi verovatno bilo u najboljem redu, da sredinom nedelje jedna od dve najveće berze kriptovaluta, FTX.com nije saopštila da je doživela kolaps.

Delovalo je da je rešenje iza ćoška, kako je Binance berza kriptovaluta saopštila da preuzima FTX.com, međutim i ta odluka je vrlo brzo promenjena.

- Ovog jutra FTX je zatražio našu pomoć. Postoji značajan pad likvidnosti. Da bismo zaštitili korisnike, potpisali smo neobavezujuće pismo o namerama sa ciljem da u potpunosti preuzmemo FTX.com - napisao je direktor Binance-a Čanpang Džao u sredu, da bi juče potvrdili da su odustali od "spasavanja".

"Saopštavajući da odustaje od preuzimanja FTX-a, Binance, najveća kripto berza na svetu, navela je da je tokom procesa dubinskog snimanja finansijskih izveštaja rivalske berze došla do saznanja o pogrešnom upravljanju sredstvima klijenata i navodnim istragama američkih nadležnih agencija", naveo je CNN juče.

Čitava situacija uticala je na to da klijenti ove nedelje mahnito i bezuspešno pokušavaju da izvuku svoj novac iz razmene dok je FTX.com pauzirao povlačenje piše Washington Post.

- Životna ušteđevina mi je zaglavljena na FTX-u, pomozite - tvitovao je jedan od klijenata.

Nekadašnji izvršni direktor FTX.com Sam Bankman-Frajd saopštio je da ne može da garantuje kada će se stvari poboljšati.

Naime, i sam je izgubio 16 milijardi dolara svog ličnog bogatstva, i spao na jednu milijardu dolara, jer su dve vodeće kriptovalute - bitkoin i etereum - potonule za 10%.

Ovo je ujedno najveći dnevni gubitak u životu jednog milijardera.

Prema pisanju WSJ, Bankman-Frajd je u sredu rekao investitorima da su mu potrebna "hitna sredstva za pokrivanje manjka od otprilike 8,0 milijardi dolara", zbog zahteva klijenata za povlačenje sredstava koji su stigli poslednjih dana.

Sve u svemu, bez spasilačkog preuzimanja, FTX je na putu kolapsa, zajedno sa ostatkom Bankman-Frajdove ogromne kripto imperije.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>