• 0
 ≫ 

Uskoro ćemo da putujemo bez pasoša: Hrvatska dobila pilot projekat, naš stručnjak objašnjava detalje

 ≫ 

Podstaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine korišćenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prelaza

  • 0
Hrvatski pasoš, putovnica, Hrvatska

Foto: Shutterstock

Hrvatska i Finska kao i Holandija i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalnog pasoša na mobilnom telefonu, čiji je krajnji cilj da se novom tehnologijom olakšaju putovanja i unapredi sigurnost putnika.

Hrvatski građani tako će među prvima u Evropskoj uniji moći da koriste digitalni pasoš u svom digitalnom novčaniku na telefonu.

Digitalni pasoš građanima će, na primer, omogućavati da unapred najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vreme prelaska graničnih prelaza. Projekt u Hrvatskoj sprovode Ministarstvo unuttrašnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je reč o zahtevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Evropska komisija odobrila finansiranje u iznosu od gotovo 2,3 miliona evra.

Podaci kao u pasošu

Hrvatski građani još od 2009. godine koriste "ePutovnicu", čija se sigurnost trenutno bazira na proveri autentičnosti ličnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku.

To znači da su digitalizovani podaci sačuvani u čipu identični ispisanim podacima u fizičkom pasošu. Izuzetak su biometrijski podaci, piše Jutarnji list. 

Podstaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine korišćenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prelaza, posebno na aerodromima. To je iniciralo različita rešenja, ali cilj je standardizacija izdavanja putnih isprava u digitalnom formatu.

O tome šta sve sadrži digitalni pasoš, kao i kako će izgledati ovaj dokument za nove generacije, Telegraf Biznis je razgovarao sa Markom Vukolićem, koji je naučnik u IBM-u i njihovom ogranku IBM Research u Švedskoj, i on je jedan je od članova tima čiji posao je bio upravo to - da nađe rešenje za digitalni pasoš.

U intervjuu za Telegraf Biznis, Marko govori o tehnologiji koja je iza, značaju blokčejna, radu u timu i možda najvažnijem pitanju - koliko su takvi pasoši bezbedni.

Video: Dokument koji se dobija na graničnom prelazu umesto lične karte Republike Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>