• 0

Novi udar na kripto-tržište. Najveću berzu napušta ključni igrač: "Ne garantujemo ništa oko novca"

Reč je o revizorskoj kompaniji Mazars koja je nedavno objavila i izveštaj kompanije Binance

  • 0
Digitalne kriptovalute, Binance logo Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najveća svetska kripto berza Binance, pogođena povlačenjem skoro 6 milijardi dolara, traži sada zamenu i za Mazars. 

Reč je o revizorskoj kompaniji Mazars koja je nedavno objavila i izveštaj kompanije Binance kao dokaz o rezervama kojima raspolaže.

Kako se navodi, revizor Mazars prestao je da radi sa kripto-berzom. U odvojenim saopštenjima Binance navodi da je francuska revizorska kuća "privremeno" pauzirala rad sa njima, dok Mazars tvrdi da je pauzirao sav rad na dokazivanju rezervi među klijentima kriptovaluta, uključujući Binance.

Podsetimo, provere dokaza o rezervama podrazumevaju proveru da li institucija može da pokrije sredstva svojih klijenata. Mazarsov odnos sa Binanceom ograničen je na rad na dokazivanju rezervi.

Mazars je dodao da pauzira takav rad zbog zabrinutosti oko "načina na koji javnost razume ove izveštaje". Mazars je dalje izjavio da takvi izveštaji imaju ograničenja u smislu davanja uveravanja. Rečeno je da izveštaji o dokazima rezervi „ne predstavljaju ni uverenje ni revizorsko mišljenje o predmetu. Umesto toga, oni izveštavaju o ograničenim nalazima zasnovanim na dogovorenim procedurama sprovedenim u vezi sa predmetom u istorijskom trenutku."

Nelagodu budu što je potez Mazarsa usledio posle propasti berze FTX, jednog od rivala Binance, a potom i hapšenja Sema Frida.

Način na koji velike berze kriptovaluta upravljaju depozitima klijenata postalo je meta interesovanja korisnika, regulatora i kreatora politike nakon što je berza FTX proglasila bankrot.

Međutim, Binance je u utorak rekao da "ima više nego dovoljno sredstava" da ispuni zahteve za povlačenje.

Berza se takođe suočava sa pravnim pritiscima. Podela između tužilaca Ministarstva pravde SAD odlaže završetak dugotrajne krivične istrage usredsređene na usaglašenost Binance-a sa američkim zakonima i sankcijama protiv pranja novca, izvestio je Rojters u ponedeljak, što je izazvalo pad od 4 odsto u BNB tokenu Binance.

Izvršni direktor Nansen-a Aleks Svanevik rekao je za CNBC da je izveštaj doveo do "zabrinutosti na tržištu" s obzirom da su investitori ostali oprezni i povlače kripto sa berze.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>