• 0

Kakva nedelja je iza bitkoina? Ovakvom rastu se malo ko nadao

S obzirom na skandal oko berze FTX, kriptovaluta se kotira sasvim solidno

  • 0
bitkoin Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kriptovalute su porasle ove nedelje, čak i pošto su se američke akcije nakratko povukle sa svog starta na početku godine, i bez obzira na to što je veliki kripto zajmodavac - FTX - podneo zahtev za bankrot.

Prema Coin Metrics-u, bitkoin je poslednji put porastao za oko 12 odsto, dok je eter skočio za 14 procenata. Poređenja radi, dva od tri glavna proseka akcija bila su na pravom putu da objave nedelju gubitka, koja je, inače, skraćena zbog praznika Martina Lutera Kinga, obeleženog 15. januara.

S&P 500 i Doe Jones Industrial Average su poslednji put bili u padu od 0,9% i 2,9%, respektivno, tokom nedelje. Nasdaq indeks je, međutim, bio bolji. Blago je u porastu za ovu nedelju i uvećan je 5% za godinu, zbog čega vodi među ostalim velikim indeksima.

Bitkoin i eter su porasli 2,73% i 2,15%, respektivno, u istom četvorodnevnom periodu.

- Čini se da se bitkoinom ponovo trguje, zajedno sa Nasdaq-om i rizičnom imovinom, nakon proteklih meseci razvezivanja - rekla je Silvija Jablonski, izvršna direktorka u firmi "Defiance ETFs".

Ovo je svakako dobra vest za kripto investitore jer, ako inflacija opada, a Fed je bliže kraju nego početku ekonomskog zaoštravanja, rizična sredstva će "udahnuti dašak svežeg vazduha" i, možda, privući investitore nazad.

Bitkoin se, piše CNBC, tokom većeg dela 2022. godine trgovao u korak sa akcijama, budući da su institucionalni investitori koji su ušli na kripto tržište u prethodnoj godini - postali najveći pokretači cena. U kasnijem delu godine, međutim, ta korelacija je popustila i cena bitkoina je ostala relativno stabilna usred talasa skandala i bankrota u kripto industriji.

Jablonski kaže da je bitkoin imao koristi od naleta performansi ove nedelje, jer je kratkoročno raspoloženje favorizovalo Nasdaq akcije. Da li će se održati - zavisi od kontinuiranog zaoštravanja Fed-a i od toga da li će ekonomija biti gurnuta u recesiju ili ne, dodala je Silvija.

Inače, "kripto ekipa" koja je učestvovala na WEF-u ove godine ogradila se od propasti FTX-a, rekavši kako taj skandal ne znači da je "cela industrija prevarantska, već samo pomenuta kompanija".

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>