• 0

Kripto elita iz Davosa ograđuje se od propalog FTX-a: "Oni su prevaranti, a ne cela industrija"

Svetski ekonomski forum u Švajcarskoj traje do sutra, 20. januara

  • 0
Davos svetski forum Foto: Tanjug/AP

Kripto zajednica u Davosu nastoji da se distancira od dramatičnog kolapsa FTX berze i od njenog suosnivača Sema Benkmana-Frida, koji se sada suočava sa federalnim krivičnim prijavama u SAD.

Naime, bivši izvršni direktor ove kripto berze optužen je od strane američkih federalnih tužilaca po 8 krivičnih tački, uključujući hartije od vrednosti i tzv. wire prevare.

On je izručen sa Bahama u SAD, i do sada se izjasnio da nije kriv. Istovremeno, rečeno je da dvojica njegovih bivših poslovnih saradnika "sarađuju" sa sudom, tj. priznali su krivicu po federalnim optužbama za prevaru.

- FTX je, po mom mišljenju, sada prikazan kao kripto problem. Mislim da ako zaista ogulite dovoljno slojeva luka, to zapravo nije kripto... To je prevara. I mislim da ne bi trebalo da se pretvaramo da je nešto drugo - rekao je Bred Garlinghaus, izvršni direktor kompanije Ripple, za CNBC.

Garlinghaus je takođe naveo izloženost njegove propaloj kripto berzi. U intervjuu u sredu, on je rekao da je Ripple pozajmio oko 10 miliona dolara vredne XRP digitalne imovine FTX-u, koje su, kako kaže, "koristili za razne stvari u vezi sa berzom".

XRP je, inače, izvorna kriptovaluta Ripple-a.

Kompanija se sada nada da će nadoknaditi ta sredstva iz stečajnog postupka u SAD, rekao je Garlinghaus. Dodaje i da ova povezanost Ripple-a sa FTX-om nije "previše uticala" na njeno poslovanje, jer predstavlja samo 1% "likvidne imovine".

Drugi kripto rukovodioci su u Davosu ove godine izneli sličan stav kao Garlinghaus.

Smatraju da je bitno razlikovati FTX kolaps od ostatka kripto kompanija, jer je to, kako kažu, "neuspeh institucija, neuspeh pojedinaca, nešto što nema veze sa samom tehnologijom".

bitkoin Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Ipak, ne može se zanemariti uticaj na reputaciju industrije, usled pada FTX-a, ali ističu da će nadalje više pažnje usmeriti na dobro vođena preduzeća.

Garlinghaus je u sredu rekao da "nije fer izdvajati kriptovalute u procenama gubitaka investitora od rizične imovine u 2022, jer su i druge klase imovine doživele značajne gubitke".

Na primer, američke tehnološke akcije koje spadaju u red vrhunskuh, takođe su podbacile. Tesla, Amazon i Fejsbuk su lani ostali bez 2 biliona dolara - taj novac je, jednostavno, "ispario".

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>