• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski IT nastavio rast u 2022, kraj godine ukazao na početak krize

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija nalaze se programeri sa poznavanjem Javascripta-a

  • 0
Programeri: Shutt

Foto: Shutt

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji, nastavilo je da raste i 2022. godine, nedvosmileno pokazuju podaci sajta HelloWorld.rs, najveće domaće platforme za zapošljavanje IT kandidata.

Analiza našeg sajta pokazala je da kriza, zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koja je obeležila 2022. godinu, nije imala uticaj na rast srpskog IT tržišta. To se najbolje vidi na primeru broja oglasa koji su objavljeni na sajtu HelloWorld.rs. Tako je prethodne godine bilo objavljeno čak 23.000 oglasa za posao, što je rast od 27% u odnosu na 2021. Primetan je i rast izvoza IKT usluga, koji je iznosio čak 2,38 milijardi evra u prvih 11 meseci 2022 prema podacima NBS-a, u odnosu na 1,71 milijardi u celoj 2021 godini.

Međutim, krajem godine zabeležen je pad od 17% oglasa u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, a ovaj podatak ukazao je na opreznost poslodavaca pri zapošljavanju i uvod u očekivanu krizu zapošljavanja koja je vidljiva početkom 2023 godine.

Kraj godine ukazivao na usporenje zapošljavanja i moguću krizu

IT firme, zapošljavale su u drugom kvartalu 2022, daleko više radnika u odnosu na isti period 2021, pa su zabeleženi u pojedinim mesecima i rekordni rezultati. Na primer, u maju prošle godine, na našem sajtu je broj oglašenih pozicija u IKT sektoru iznosio 2.150, što je čak 53% oglasa više u odnosu na isti mesec godinu dana ranije.

Ovaj trend se nastavio i tokom trećeg kvartala, što je ukazivalo da sukob u Ukrajini nema značajnije efekte na domaće tržište rada. Ipak, kako se povećavala neizvesnost na tom polju, tako je broj oglasa na sajtu HelloWorld.rs usporio trend rasta, te je krajem godine bilo i manje zapošljavanja u IT sektoru. Broj oglasa se pred kraj 2022. spustio na 1.400 objavljenih pozicija što je pad od 13% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Takođe, treba pomenuti i pojačanu aktivnost kandidata krajem 2022. što se lepo oslikava u rastu broja konkurisanja u novembru od čak 27% u odnosu na 2021 godinu.

Za Javascript programere nema krize

Godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija nalaze se programeri sa poznavanjem Javascripta-a.

Pored toga, najatraktivnije tehnologije su još i Java, Python, C# i C++, kao i .NET i PHP.

Poslodavci su u 2022 godini najviše bili u potrazi za ovim IT stručnjacima:

- Frontend developer

- IT Help Desk / Support

- System Administrator / Engineer

- Java Developer

- .NET Developer

Često se može čuti da seniora na IT tržištu Srbije nema ni za lek, a tu informaciju upotpunjuje podatak da se poslodavci u 2/3 oglasa okreću u potrazi za mediorima, odnosno kandidatima koji imaju između 2 i 5 godina relevatnog iskustvaiskustva.

Najmanje poslodavci traže juniore pa je samo 12% oglasa bilo namenjeno IT kandidatima početnicima ili sa malo iskustva.

Za razliku od njih, seniori su traženi u čak 24% oglasa na sajtu.

Domaći poslodavci uglavnom dobro ocenjeni, ali ima i negativnih komentara

HelloWorld.rs je platforma na kojoj svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva kandidata o radu u kompanijama, i njihov doživljaj sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i negativne strane rada.

Kandidati u IT-ju su uglavnom zadovoljni svojim poslodavcima, međutim ima i negativnih komentara. Najčešće zamerke koje IT stručnjaci navode su :

- Zastarele tehnologija

- Nezadovoljstvo projektima zbog njihove neatraktivnosti i nedovojljne kompleksnosti

- Mogućnost napredovanja

- Loša timska atmosfera

- Plate - juniori se žale da nisu adekvatne

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>