• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Koje akcije bi trebalo da kupim?": Evo šta je odgovorio ChatGPT o berzi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li veštačka inteligencija može da vam da savet oko kupovine akcija?

  • 0
ChatGPT veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Veštačka inteligencija kompanije OpenAI - ChatGPT može da piše poeziju, odgovara na razna pitanja i radi zadatke. Ali sve pada u vodu kada je reč o izboru akcija S&P 500. Finansijski saveti su nešto u šta ChatGPT ne želi da zalazi.

Naime, znanje veštačke inteligencije je ograničeno nakon 2021. godine, kada su kreatori prestali da je pune istorijskim podacima.

- Žao mi je ali kao jezički model veštačke inteligencije, ja nemam mogućnost da pružim personalizovane lične finansijske savete ili da predvdiim buduće performanse specifičnih akcija - odgovorio je ChatGPT na pitanje: "Koje akcije bi trebalo da kupim?".

Pa, kako onda da donesete AI u svoj portofelj? Postoje različiti načini piše investors.com.

Nekoliko ETF-ova već bez stida koriste AI da izaberu akcije koje će da drže. I mnogi od njih imaju dobru godinu.

Drugi pristup unovčavanju AI su tematski ETF-ovi. Ovi fondovi koristi menadžere ljudskih portfelja da biraju kompanije pozicionarine da unovče AI.

Postoji barem sedam takvih ETF-ova. Jedan od najvećih je Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF sa imovinom od 5,1 milijardi dolara. ETF je ove godine porastao za skoro 19%.

Visoke pozicije uključuju i Nvidia-u, kompanije koja pravi kompjuterske čipove koji pokreću mnoge mašine sa veštačkom inteligencijom. Akcije Nvidia-e porasle se za neverovatnih 53 odsto ove godine, delom zbog uzbuđenja oko ChatGPT-a.

Međutim, važno je napomenuti da Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF poseduje 44 akcije. To razvodnjava moć svakog pojedinačnog pobednika, i ne radi se samo o ulaganju u SAD.

Samo 43% njegovog portfelja drži akcije sa sedištem u SAD. Japan je broj 2 sa 36%, a Švajcarska treća sa 13%.

Možda nećete verovati veštačkoj inteligenciji da izabere vaše akcije. I možda biste želeli više prednosti od pobednika. Ukoliko je tako, možete se okušati u odabiru pojedinačnih kompanija koje će postići najviše na porastu AI.

- Investitori počinju da shavataju da je mnogo informacija za procesuiranje na tržištu i da bi mogli da ostvare benefite od veštačke inteligencije. Ali kompjuteri jedino mogu da isprate pravila koje ljudi zahtevaju od njih. Tako da je važno da razumete njihove limite - ističe konsultant.

Video: Doktorka otkriva kako da se borimo sa izgaranjem na poslu: Kompanija osmislila lek protiv stresa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>