• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje zemlje ne dozvoljavaju korišćenje TikTok-a? EU i Amerika nisu prve donele ovu odluku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Platforma za deljenje videa, koja je u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je tvrdila da ne deli podatke korisnika sa kineskom vladom, i da se vodi nezavisno

  • 0
TikTok, Zabrana, USA, Amerika, zastava Foto: Shutterstock

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Kanada nedavno su zabranile upotrebu kineske aplikacije TikTok na uređajima koje je izdala vlada, jer raste zabrinutost zbog privatnosti i bezbednosti aplikacije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning ocenio je da ova odluka američke vlade otkriva "nesigurnost Vašingtona i predstavlja zloupotrebu državne moći", preneo je Tanjug.

Platforma za deljenje videa, koja je u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je tvrdila da ne deli podatke korisnika sa kineskom vladom, i da se vodi nezavisno.

Ali neki stručnjaci brinu da bi osetljive informacije mogle biti izložene kada se aplikacija preuzme, posebno na državnim uređajima.

Zapadne tehnološke kompanije, ukljućujući Airbnb, Yahoo i LinkedIn, takođe su napustile Kinu ili su smanjile svoje poslovanje zbog strogog zakona o privatnosti u Pekingu, koji precizira kako kompanije mogu da prikupljaju i čuvaju podatke.

Druge zapadne zemlje, među kojima je i Danska, sada sprovode slične zabrane aplikacije, pozivajući se na strahove od špijunaže.

Međutim, ni EU, ni SAD, nisu prve koje su donele ovakvu odluku.

Ko je prvi zabranio upotrebu TikToka?

Među pionirima zabrane je Indija. Naime, ova zemlja je još pre tri godine zabranila upotrebu aplikacije i još desetine drugih kineskih, uključujući aplikaciju za razmenu poruka WeChat, zbog zabrinutosti za privatnost i bezbednost.

Zabrana je usledila ubrzo nakon što je u sukobu indijskih i kineskih trupa na spornoj granici Himalaja poginulo 20 indijskih vojnika, a na desetine povređeno.

Prošle godine Tajvan je zabranio upotrebu TikToka u javnom sektoru, nakon što je FBI upozorio da aplikacija predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

Pakistanske vlasti su privremeno zabranile TikTok najmanje četiri puta od oktobra 2020, navodeći zabrinutost da aplikacija promoviše nemoralan sadržaj.

Talibansko rukovodstvo Avganistana zabranilo je TikTok i igru PUBG 2022. godine na osnovu zaštite mladih od "zavaravanja".

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>