• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ovo će očigledno pogoršati stvari": Još jedna zemlja planira da ograniči izvoz čipova Kini

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku je spor između SAD i Kine, otkako je Vašington uveo oštra ograničenja na izvoz poluprovodnika

  • 0
Čip, čipovi Foto: Shutterstock

Holandska vlada saopštila je da će pre leta postaviti ograničenja na "najnapredniji" izvoz čipova iz zemlje, kako bi zaštitila svoju nacionalnu bezbednost, nakon sličnog poteza Sjedinjenih Američkih Država prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Ovo ograničenje odnosiće se i na jednu od najvažnijih firmi u globalnom lancu snabdevanja mikročipovima - ASML.

Podsetimo, u toku je spor između SAD i Kine, otkako je Vašington uveo oštra ograničenja na izvoz poluprovodnika.

- Ovo je pravi korak napred, prava pobeda za SAD i takođe veoma loše vesti za Kinu. Ovo će očigledno pogoršati stvari - rekao je Dekster Roberts, viši saradnik u istraživačkom centru Atlantskog saveta sa sedištem u Vašingtonu.

Mere će uticati na "veoma specifične tehnologije u ciklusu proizvodnje poluprovodnika", istakla je holandska ministarka trgovine Lisje Šrajnemaher.

- Holandija smatra da je iz nacionalne i međunarodne bezbednosti neophodno da se ova tehnologija stavi pod kontrolu što je pre moguće.

Šrajnemaher je dodala da je holandska vlada razmotrila "tehnološki razvoj i geopolitički kontekst", ne navodeći Kinu ili ASML.

Prema novim pravilima, kompanije će morati da se prijave za dozvole za izvoz tehnologije, uključujući "najnapredniju litografiju i taloženje dubokog ultraljubičastog zračenja (DUV)".

AMSL je istakao u svom saopštenju da ne " očekuje da će ove mere imati materijalni efekat na njihove finansijske izglede“.

Holandska vlada je od 2019. zabranila ASML-u da prodaje svoje najnaprednije mašine za litografiju Kini.

U oktobru je Vašington najavio da će zahtevati licence za kompanije koje izvoze čipove u Kinu koristeći američke alate ili softver, bez obzira gde se proizvode u svetu.

SAD guraju Holandiju i Japan da usvoje slična ograničenja.

U međuvremenu, ministarstvo trgovine Južne Koreje je ranije ove nedelje izrazilo zabrinutost zbog američke politike o poluprovodnicima.

- Vlada Južne Koreje će jasno staviti do znanja da bi uslovi Zakona o čipovima mogli da prodube poslovnu neizvesnost, da naruše prava upravljanja i tehnologije kompanija, kao i da učine Sjedinjene Države manje atraktivnim kao opcija za investiranje - saopštilo je ministarstvo.

Južna Koreja je dom velikih proizvođača mikroprocesora, uključujući najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, kompaniju Samsung.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>