• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo su poslovi koje će ChatGPT prve zameniti: Proverite da li je na listi vaše zanimanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li se pitate hoće li veštačka inteligencija uskoro preuzeti vaš posao?

  • 2
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je da da odgovor na pitanje koja bi to zanimanja mogla biti uskoro najviše ugrožena novom tehnologijom?

Grupa profesora sa Univerziteta Njujork, Prinston, i Pensilvanija svojim novim radom, prikladno naslovljeno “Kako će jezični chat sistemi poput ChatGPT-a uticati na profesije i razne industrije?” bacili su novo svetlo na promene koje donosi veliki progres takve tehnologije.

Iako naučni rad tek treba da bude ocenjen, rezultati su fascinantni, prenose svetski mediji.

"Smatramo da će nova otkrića u veštačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, kao i profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost, odnosno istoriju", pišu istraživači.

Među glavnim industrijama, a koje bi veštačka inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.

Ipak...

"Ključno je bilo mapirati deset područja u kojima je AL napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd.) i upariti ih s 52 veština koje ljudi koriste u svojoj profesiji", objavio je jedan od profesora/istraživača.

Dakle, da rezimiramo; učitelji i oni zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživačima, mogli bi da budu prve žrtve ChatGPT-a.

Ipak, treba naglasiti kako ChatGPT još nije najprecizniji u davanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će onda podučavati o istoriji.  Jednako tako ChatGPT nije baš napredan u matematici, što je, naravno, veština esencijalna za finansijski sektor.

Video: Kristinin posao je da procenjuje talente: Evo kako prepoznaje da li ste pod stresom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    25. mart 2023 | 13:09

    Kako mašina može da zameni bilo kog učitelja? Pri tome mislim na pravog učitelja, koji ide u korak sa vremenom i uči učenika kako da kritički razmišlja pri odabiru informacija?

  • Miro

    19. april 2023 | 14:35

    Testirao sam chat GBT na matematickim zadacima i dobio fantastisticne rezultate.Ovo ce biti veliki problem nastavnicima u skoli za ucenike da koriste mobitel na ispitima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>