• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procureo Maskov memorandum: "Tviter četiri meseca bio bez novca, danas vredi upola manje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mask je kupio platformu u oktobru za 44 milijarde dolara, a danas vredi svega 20.000 milijardi dolara

  • 0
ilon mask

Foto: Str / Zuma Press / Profimedia

Vrednost kompanije Tviter manja je od polovine iznosa koji je Ilon Mask platio prilikom njenog preuzimanja, u oktobru prošle godine.

Kako prenosi Gardijan, na osnovu procerulog memoranduma koji je Mask poslao zaposlenima u Tviteru, procenjuje se da firma sada vredi oko 20 milijardi dolara, što predstavlja pad sa 44 milijarde dolara.

Mera vrednosti Tvitera zasnovana je na kupovini stok grantova od strane zaposlenih, koje se ne mogu prodati do određenog vremenskog roka, za razliku od kupovine akcija, a stok grantove stručnjaci najčešće opisuju kao način da se zaposleni podstaknu da kupuju deonice kompanije u kojoj rade, kako bi ih prodali za gotovinu nakon što im vrednost poraste, prenosi Gardijan.

Grantovi Tvitera mogu se, uz procenu treće strane, prodati tek nakon šest meseci od kupovine.

U memorandumu zaposlenima, navodi se da je kompanija oko četiri meseca bila bez novca, nakon čega je došlo do velikih otpuštanja o kojima je Telegraf Biznis pisao.

Navodno, Mask je u memorandumu naveo da ''vidi jasan ali težak put do toga da se vrednost kompanije proceni na 250 milijardi dolara'', što implicira da on nastoji da desetostruko poveća cene akcija.

Podaci iz memoranduma ukazuju da bi model mogao da bude sličan onome koji je Mask sproveo u SpaceX-u, još jednoj od njegovih kompanija, koja dozvoljava zaposlenima da prodaju akcije nazad kompaniji.

Ovo može biti unosan podsticaj ako vrednost kompanije značajno poraste, ali nije tako fleksibilna kao prodaja akcija na berzi.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>