• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta ako se ponovi dot-com krah ili je nova ajkula uplovila u tehnološko more? Radnici žive u strahu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove godine, tehnološka industrija je već otpustila 5% više radnih mesta nego tokom cele 2022. i na putu je da nadmaši nivo gubitaka poslova iz 2001. godine.

  • 1
ai Foto: Shutterstock

Dominacija robota i veštačke inteligencije u poslovnom svetu - ne samo da ne zastajkuje, već se razvija sve rapidnije. Toliko da mnogi radnici sada s pravom strepe za svoje poslove.

Zaposleni u tehnološkom sektoru nisu samo u strahu da će dobiti otkaz, već i da će sveukupno biti zamenjeni. Prema pisanju CNBC, a na osnovu istraživanje banke Goldman Saks, u riziku je čak 300 miliona radnih mesta.

Ove godine, tehnološka industrija je već otpustila 5% više radnih mesta nego tokom cele 2022, prema podacima "Challenger, Gray & Christmas"-a, i na putu je da nadmaši nivo gubitaka poslova iz 2001. godine.

Inače, ta godina važi za "najgoru" u eri tehnološkog sektora, zbog kraha dot-com u SAD, odnosno masovnih otpuštanja. Balon je pukao usled naglog rasta i pada tehnoloških akcija na berzi.

Mesecima unazad najveće tehnološke kompanije otpuštaju radnike, pravdajući te postupke "visokim rashodima", a na "listu" faktora rizika sada treba dodati i osporavani softver ChatGPT.

Uprkos sumornijim prognozama, CNBC dalje navodi reči Sultana Saidova, suosnivača i predsednika "Beamery", koji kaže da ChatGPT i veštačka inteligencija ne bi trebalo da izazivaju strah među zaposlenima, jer su to alati koji im mogu pomoći da rade efikasnije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan Trifunovic

    16. april 2023 | 14:52

    Vestacka inteligencija izazvace revoluciju u oblastima,nauke u skoro svim oblastima.Sluzice u skoro svim istoriski informacijama ako ne Bude nahranjena pogresnim informacijama.Treba voditi racuna od moducnosti ZLOUPOTREBA!!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>