• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Čet bot radi 80 odsto mog posla": Upoznajte radnike koji krišom koriste bota, a šefovi o tome nemaju pojma

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koriste čet bot da rade dodatni posao

  • 1
Digital marketing, kompjuter, laptop, posao Foto: Shutterstock

Radnici su priznali da koriste ChatGPT - revolucionarni čet bot koji pokreće veštačka inteligencija (AI) - za obavljanje više poslova sa punim radnim vremenom.

Oni sebe nazivaju "prezaposlenim", jer im alat omogućava da završe posao u najmanje pola vremena od uobičajenog.

Većina poslova koje dotični radnici obavljaju podrazumevaju dosta pisanja, kao što je kreiranje marketinških materijala, u čemu je čet bot pokazao da je izuzetno vešt.

ChatGPT je veliki jezički model – AI sistem koji je obučen na ogromnim količinama tekstualnih podataka da generiše ljudske odgovore na date upite. Kada ga je start-up OpenAI objavio besplatno u decembru, javnosti je otvorilo oči koliko je moćna tehnologija postala poslednjih godina.

Brzo je korišćen za polaganje ispita, držanje govora, pisanje softvera, pripremu pravnih dokumenata i davanje saveta. Ali skoro pola godine kasnije, njegovi korisnici su postali iskusniji i sada su u mogućnosti da koriste ChatGPT da zavaraju svoje poslodavce kako rade sve vreme samostalno.

"ChatGPT radi 80 odsto mog posla", rekao je za Vajs Ben, "prezaposleni" radnik koji je razumljivo, želeo da ostane anoniman.

Ben radi u marketingu za kompanije koje se bave finansijskom tehnologijom, a prvi put je čuo za ideju da radi više od jedne uloge tokom pandemije. Izveštaji su počeli da se pojavljuju u drugoj polovini 2021. godine o zaposlenima koji su iskoristili ogroman pomak ka radu na daljinu da bi našli dodatni posao.

Ali to nije uvek bilo iz pohlepe, jer je mnogim ljudima nedostajala finansijska sigurnost jer su bili suočeni sa masovnim otpuštanjima i ekonomskom neizvesnošću.

Ben iz Toronta u to vreme nije mogao da se pridruži prezaposlenoj zajednici jer je njegov posao bio previše zahtevan, ali kada je otkrio da se ChatGPT stvari promenile.

On, i mnoge druge njegove kolege u svetu marketinga, mogli su da koriste veštačku inteligenciju da brzo pronađu određene informacije ili da generišu pisane materijale koji se skoro ne razlikuju od onih koje je napisao čovek.

Nakon što je ovo značajno smanjilo vreme koje mu je bilo potrebno da prebrodi svoj posao, pitao se da li bi mogao da uzme drugi posao i uradi isto.

Naravno, ranije ove godine, uradio je upravo to i čak je koristio ChatGPT da piše svoja propratna pisma dok se prijavljivao.

"Dam samo kontekst i priča je gotova"

Ben je dodao da je nedavno izdanje GPT-4, još snažnije verzije originala, još bolje u razumevanju njegovih specifičnih zahteva.

„Mogu samo da mu kažem da stvori priču i to samo radi za mene, na osnovu konteksta koji sam dao“, rekao je za Vice.

Tekst koji generiše obično će podrazuemvati neke manje dorade, dodao je, jer će ponekad praviti greške.

Neki radnici veruju da će ovaj element sprečiti da u potpunosti izgube posao zbog veštačke inteligencije, jer je njihova stručnost i dalje neophodna da bi se proverilo šta se generiše.

Ben takođe koristi ChatGPT za pisanje poruka za svog menadžera, za koje on definiše da moraju da budu malim slovima, tako da izgledaju kao da ih je otkucao zauzet radnik.

Drugi zaposleni ga koristi za transkripciju Zoom sastanaka tako da ne moraju da obraćaju pažnju i mogu kasnije da pregledaju beleške.

Da li se pitate hoće li veštačka inteligencija uskoro preuzeti vaš posao? Opširnije o tome u našem posebnom tekstu.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se preko LinkedIn-a zaista nalazi posao u Srbiji i koliko lažno sebe predstavljamo poslodavcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • exer

    17. april 2023 | 12:49

    uživaj dok traje.uskoro češ raditi 100% a tvoih četvero kolega če dobiti otkaz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>