• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muž tokom razvoda "sakrio" pola miliona dolara u bitkoine: Novac su pronašli kripto lovci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki supružnici su postali veoma dobri u pokrivanju svojih finansijskih tragova

  • 0
Addiko banka, kriptovalute Foto: Addiko banka

Nekoliko meseci nakon razvoda, Sarita je pomislila da je sumnjivo da njen bivši suprug, koji je zarađivao tri miliona dolara godišnje, nema mnogo imovine. Nakon što je pola godine provela na traženju forenzičkog računovođe koji bi mogao da joj pomogne, domaćica iz Njujorka je na kraju pronašla 12 bitkoina, tada vrednih pola miliona dolara, u neprijavljenom kripto novčaniku.

Sarita, koja je bila u braku čitavu deceniju, rekla je da nije znala ništa o ulaganjima svog muža u kriptovalute.

- Znam za bitkoin i slične stvari, ali ne znam ništa o njima. Nikad mi nije palo na pamet da se uputim u to, jer nije da smo o tome razgovarali ili zajedno ulagali. Definitivno je ovo otkriće bilo šokantno - kaže ona za CNBC.

Svet finansijskog neverstva postaje sve sofisticiraniji, jer investitori žongliraju novčićima preko blokčejn-ova i ulažu svoj novac u metaverzum.

CNBC je razgovarao sa advokatima za razvode iz Floride, Njujorka, Teksasa i Kalifornije, forenzičkim istražiteljima za blokčejn, finansijskim savetnicima, kao i sa supružnicima koji su ili lovili virtuelne novčiće ili sami vlasnici kriptovaluta. Većina se slaže da zakon ne može da prati sve nove načine na koje ljudi zarađuju i čuvaju digitalnu imovinu koja uglavnom postoji van domašaja centralizovanih posrednika kao što su banke.

Advokat za porodično i bračno pravo Kim Nutter rekla je da je prvi put ušla u kripto priče 2015. godine, ali da je država Florida, u kojoj se nalazi njena praksa.

- Stvarno još uvek mislim da zakon pokušava da uhvati korak sa ovim novim oblikom valute, iako postoji već duže vreme. Čak i najiskusniji advokati muče se da otkriju imovinu sakrivenu na ovaj način. Važno je imati prave stručnjake i znati šta tražite.

Lov na skrivene kriptovalute u razvodu stvorio je potpuno novu kategoriju poslova forenzičkih istražitelja. CNBC je razgovarao sa nekoliko ovih lovaca na kriptovalute i oni kažu da, iako je blokčejn javna knjiga, neki supružnici su postali veoma dobri u pokrivanju svojih finansijskih tragova.

Bitkoin, pad, pucanje balona Foto: Shutterstock

- Ako je jedan od supružnika veoma upućen u tehnologiju, a drugi nije, može biti donekle lako sakriti imovinu - rekla je za CNBC advokat za razvod Keli Baris.

Stvar sa kriptovalutama je da to ne reguliše nijedna centralizovana banka, tako da obično ne možete nekoga da pozovete i dobijete dokumente i informacije u vezi sa nečijim posedom kriptovaluta.

Proces često uključuje forenzičku analizu njihovog računara ili telefona da bi se identifikovala adresa novčanika, a zatim sledi naknadna analiza.

- Forenzika kripto imovine, forenzika kriptovaluta i forenzika blokčejna postali su značajan deo naše prakse i daleko najbrže rastući deo naše prakse - rekao je Nik Himonidis, forenzički istražitelj iz Njujorka.

Himonidis, koji je takođe licencirani privatni istražitelj i kompjuterski forenzičar, procenjuje da 25 odsto njegovih slučajeva vezanih za razvod uključuje neke elemente kriptovalute.

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>