• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bil Gejts u Kini: Suosnivač Majkrosofta ide na sastanak sa Si Đinpingom - kraj jedne duge pauze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sastanak bi označio kraj duge pauze

  • 6
Bil Gejts, Bill Gates Foto: T.JACKSON / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta, trebalo bi da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u petak, piše Rojters.

Sastanak će označiti prvi Sijev susret sa stranim privatnim preduzetnikom u poslednjih nekoliko godina. Očekuje se da susret bude "jedan na jedan".

Izvori nisu rekli o čemu bi njih dvojica mogli da razgovaraju. Gejts je tvitovao da je sleteo u Peking prvi put od 2019. godine i da će se sastati sa partnerima koji su radili na globalnim zdravstvenim i razvojnim izazovima sa Fondacijom Bila i Melinde Gejts.

Gejts je otišao iz odbora kompanije 2020. godine kako bi se fokusirao na filantropske radove koji se odnose na globalno zdravlje, obrazovanje i klimatske promene. Napustio je svoju stalnu izvršnu ulogu u Microsoftu 2008.

Poslednji prijavljeni sastanak između Sija i Gejtsa bio je 2015. godine, kada su se sastali na marginama foruma u provinciji Hainan. Početkom 2020. godine, Si je napisao pismo Gejtsu u kome se zahvalio njemu i Fondaciji Bil i Melinda Gejts na pomoći Kini, uključujući 5 miliona dolara za njenu borbu protiv COVID-a.

Sastanak bi označio kraj duge pauze koju je Si tokom poslednjih godina sastajao sa stranim privatnim preduzetnicima i poslovnim liderima.

Nekoliko stranih izvršnih direktora posetilo je Kinu otkako je ponovo otvorena početkom ove godine, ali većina se uglavnom sastala sa ministrima u vladi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>