• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesor Džek Ma: Osnivač Alibabe održao prvo predavanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pekingu je potreban privatni sektor više nego ikada da bi podstakao rast i stvorio radna mesta

  • 0
dzek ma Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Osnivač Alibabe Džek Ma održao je svoje prvo predavanje kao gostujući profesor na Univerzitetu u Tokiju. Kineski preduzetnik povlači se dalje od svog poslovnog carstva nakon "progona" njegove i sličnih kompanija od strane zvaničnog Pekinga.

Ma je predavao studentima na posebnom dvočasovnom seminaru o filozofiji menadžmenta i tome kako oni mogu da postignu uspeh, navodi se u saopštenju Univerziteta u Tokiju.

Main razgovor sa studentima iz Japana, Kine, Indije, Malezije i drugih zemalja bio je zasnovan na "njegovom bogatom iskustvu i pionirskom znanju o preduzetništvu i inovacijama", dodaje se u saopštenju, piše CNN.

Nekada blistav preduzetnik, Ma je uglavnom nestao iz vidokruga javnosti, nakon što je kritikovao kineske regulatore tokom govora u Šangaju krajem 2020. godine.

Nekoliko dana nakon njegovog govora, Peking je otkazao IPO njegove Ant grupe, za koju se očekivalo da će biti najveća ponuda akcija u svetskoj istoriji. Ova akcija je označila početak regulatornog napada bez presedana na kinesku internet industriju i privatni sektor, uključujući rekordnu kaznu od 2,8 milijardi dolara za Alibaba grupu zbog kršenja antimonopolskih pravila.

Od tada, Ma se držao veoma prikriveno i navodno je više vremena provodio u inostranstvu, uključujući Hong Kong, Španiju i Japan, gde živi njegov prijatelj i Alibabin investitor, izvršni direktor SoftBank Masa Son.

U martu se vratio u kontinentalnu Kinu kako bi podržao značajan plan restrukturiranja Alibabe, koji je kompaniju podelio na šest zasebnih jedinica. Prema analitičarima, njegov povratak bio je simboličan potez i verovatno "planirani medijski događaj" Pekinga koji je imao nameru da smiri strahove privatnog sektora.

Ma se ove godine češće pojavljivao u javnosti, sa vidljivijim fokusom na istraživanje i podučavanje. U aprilu je Univerzitet u Hong Kongu najavio da će se Ma pridružiti njegovoj poslovnoj školi u naredne tri godine. Ma je postao profesor na Univerzitetu u Tokiju 1. maja. Nakon seminara, Ma se vratio u kontinentalnu Kinu i prisustvovao matematičkom događaju koji je u subotu organizovao Alibabin istraživački tim u Hangdžoua.

Pekingu je potreban privatni sektor više nego ikada da bi podstakao rast i stvorio radna mesta. Više pokazatelja pokazuje da ekonomski oporavak zemlje gubi zamah. Maloprodaja i industrijska proizvodnja su promašili prognoze prošlog meseca, a stopa nezaposlenosti mladih od 16 do 24 godine dostigla je novi rekordni nivo od 20,8 odsto.

Najviši lideri zemlje, uključujući Si Đinpinga i premijera Li Ćjanga, pokušali su da uvere investitore i preduzetnike da je bezbedno ponovo ulagati u zemlju.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović: "IT industrija nije u krizi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>