• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina pozvala Holandiju da ne zloupotrebljava kontrolu izvoza: Odgovor na nova ograničenja za poluprovodnike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Početkom godine, zvaničnici Holandije i Japana razgovarali su o ograničavanju izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika

  • 0
čip, čipovi Foto: Freepik

Kina je pozvala Holandiju da ne ometa bilateralnu saradnju u industriji poluprovodnika i da ne zloupotrebljava kontrolu izvoza, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine.

U saopštenju se navodi da je apel odgovor na pitanja medija i podseća da su dve zemlje često komunicirale o toj temi na različitim nivoima, prenosi Rojters.

Naime, holandska vlada je u petak objavila nova ograničenja na izvoz određenih vrsta poluprovodnika, podstičući i SAD da obuzdaju izvoz visokotehnoloških komponenti u Kinu.

Podsetimo, ova tema već duže traje. Naime, početkom godine, zvaničnici Holandije i Japana razgovarali su o ograničavanju izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika i mikroprocesora - u Kinu.

Nešto ranije, u decembru prošle godine, Vašington je pooštrio izvoz čipova, a Kinezi su zbog toga pokrenuli spor.

Kako je tada CNBC preneo, na osnovu tužbe zaključuje se da: "Amerika želi da izoluje drugu po veličini svetsku ekonomiju iz domena visokotehnoloških komponenti".

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>