• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Šah-mat" potez Kine: Zašto su galijum i germanijum, čiji izvoz žele da ograniče, tako važni za industriju?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina je odgovorna za proizvodnju 60 odsto svetske količine germanijuma i 80 odsto količine galijuma

  • 0
Komponente , čipovi, štampane ploče, kablovi Ilustracija / Foto: Shutterstock

Kina planira da ograniči izvoz dva retka metala, germanijuma i galijuma, inače ključnih za prizvodnju poluprovodnika i drugih visoko-tehnoloških proizvoda javlja Business Today.

Ovo je njen najnoviji odgovor, na to što su Amerika i druge zemlje, uvele sankcije kineskoj tehnološkoj industriji.

Sada će kineski izvoznici morati da prođu težu proceduru za izvoz ova dva metala.

Zašto je ovo "šah-mat" potez?

Naime, Kina je svetski lider u proizvodnji germanijuma i galijuma. Odnosno, prema Alijansi kritičnih i retkih metala, Kina je odgovorna za proizvodnju 60 odsto svetske količine germanijuma i 80 odsto količine galijuma.

Ovi metali su neophodni za proizvodnju čipova, koji se koriste u svemu, od pametnih telefona, preko računara do automobila.

Germanijum je polumetal što ga čini dobrim elementom za upotrebu kod poluprovodnika. Koristi se u raznim aplikacijama, uključujući optička vlakna, infracrvenu optiku (naočare za noćno gledanje) i za tehnologiju solarnih ćelija i infracrvenih senzora.

Posebno se koristi u proizvodnji tranzitora i drugih poluprovodničkih uređaja. Takođe se koristi i u medicini i ponekad kao dodatak ishrani.

S druge strane, galijum je mekan, srebrnast metal koji je u tečnom stanju i blizu sobne temperature. Ima nisku tačku topljenja, što pomaže u proizvodnji poluprovodnika i elektronskih komponenti.

Koristi se u proizvodnji integrisanih kola, svetlosnih dioda i solarnih ćelija.

Poput germanijuma, postoje neka jedinjenja na bazi galijuma koja takođe imaju medicinsku primenu, uključujući i lečenje određenih vrsta raka.

Galijum Foto: Shutterstock

Klijenti prave zalihe

Najveći svetski kupac galijuma, nemačka kompanija Frajberger kompaund materijals, tvrdi da njeni klijenti prave zalihe specijalnih poluprovodnika od ovog metala.

- Moji klijenti su uznemireni i žele da povećaju zalihe galijuma. Broj narudžbina raste, a cela industrija je na ivici - izjavio je šef firme Mihael Harc.

Proizvođači automobila su u dilemi, pošto ne znaju da li i nadalje mogu da se oslanjaju na galijum koji je veoma važan za proizvodnju električnih vozila (EV).

Frajberger kompaund materijals prema procenama kupuje 10 odsto globalne proizvodnje galijuma, a skoro potpuno se oslanja na dobavljače iz Kine.

Ova kompanija ima godišnju prodaju između 70 i 80 miliona evra, kao i 65 odsto udela na tržištu pločica od galijum arsenida, koji se koristi u proizvodnji pametnih telefona ili crvenih LED dioda.

Procenjuje se da će Kina 1. avgusta obustaviti isporuke galijuma i germanijuma i nastaviti trgovinu tim metalima oko mesec dana kasnije, kada obradi zahteve izvoznika za licencu.

Harc ne veruje da će Kina sasvim prekinuti trgovinu galijumom u narednih nekoliko godina, pošto smatra da bi time nanela štetu sopstvenoj industriji elektronike.

Ograničenja takođe mogu dovesti do viših cena ovih metala, što bi kompanijama dodatno moglo da oteža proizvodnju visokotehnoloških proizvoda.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>