• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekspanzija robotaksija: Da li biste seli u automobil bez vozača? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Waymo, koji deli matičnu kompaniju Alfabet sa Guglom, još od prošle godine nudi besplatne vožnje u svojim automobilima bez vozača širom San Franciska

  • 6
robotaxi Foto: Shutterstock

Dvema firmama za robotaksi dato je zeleno svetlo da počnu da naplaćuju svoje usluge širom San Franciska.

Ovaj potez označava veliku ekspanziju za te kompanije, koje su se ranije suočavale sa ograničenjima kada i gde mogu da naplaćuju vožnju. Ipak, odobrenje od strane regulatora stiglo je uprkos prigovorima policijskih i vatrogasnih zvaničnika, aktivista i drugih ljudi.

Analitičari kažu da bi ova odluka mogla da uvede svet u novu eru, posebno u domenu automobilskih usluga bez vozača. Kao benefit za firme, navodi se smanjenje operativnih troškova, jer nema potrebe za ljudskom radnom snagom.

Waymo, koji deli matičnu kompaniju Alfabet sa Guglom, još od prošle godine nudi besplatne vožnje u svojim automobilima bez vozača širom San Franciska, a tu odluku je nazvao "pravim početkom svojih komercijalnih operacija u San Francisku".

Rival Cruise, podružnica automobilskog giganta Dženeral Motors - koja je predvidela da bi posao mogao da generiše milijardu dolara godišnjeg prihoda do 2025. godine, opisao je ovaj trenutak kao "istorijsku prekretnicu u industriji".

Ipak, iako se sada pojačano govori o ovome i deluje kao nešto inovativno, činjenica je da je ideja o robotaksiju stara više od jedne decenije, te da, sa tog aspekta, stvari idu sporo.

Da li biste seli u automobil bez vozača?

Glasajte

Kako piše BBC, što je i očekivano, mnoge firme su "zaglibile" zbog tehnoloških grešaka, straha od bezbednosti i nesreća visokog profila u kojima su učestvovala ova automatski vođena vozila.

Komisija za javna preduzeća Kalifornije dva puta je odlagala glasanje, a u četvrtak je - više od šest sati - slušala svedočenja javnosti, uključujući pristalice i kritičare.

Kritičari robotaksija su izrazili zabrinutost u vezi sa sigurnosnim normama, tvrdeći da su ovakvi automobili često izazivali saobraćajne incidente, tako što su se naglo gasili ili nisu napravili mesta na ulicama, za prolaz hitnih službi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>