• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj zaposlenih u nemačkom IT sektoru premašio milion: 60% više stručnjaka nego pre 10 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budući da je prošle godine posao tražilo oko 27.000 stručnjaka za IT, agencija "dpa" navodi da u sektoru postoji puna zaposlenost

  • 1
rad na daljinu Foto: Shutterstock

Broj zaposlenih u sektoru informacionih tehnologija u Nemačkoj, prošle godine je premašio brojku od milion, objavila je nedavno Savezna agencija za zapošljavanje (BA).

U taj rezultat su uključene samo osobe kojima poslodavac plaća pune doprinose, prenosi Nemačka novinska agencija (dpa), odnosno Fenix magazin.

Prema podacima Agencije, to je 8% više nego prethodne godine i čak 60 više u poređenju sa 2013. godinom.

Istovremeno, broj otvorenih radnih mesta u IT sektoru dostigao je rekordnu brojku – u proseku ima oko 24.000 stalno otvorenih pozicija, odnosno 27 posto više nego 2021.

Ipak, agencija "dpa" procenjuje da je realna potražnja za radnicima u IT sektoru nemačke privrede, zapravo, znatno veća.

Budući da je prošle godine posao tražilo oko 27.000 stručnjaka za IT, Agencija navodi da u sektoru postoji puna zaposlenost.

Međutim, u nekim IT strukama već godinama postoji izražen nedostatak kvalifikovanih radnika, na primer u razvoju softvera.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    27. avgust 2023 | 20:39

    Sve to mora u fabrike da sr vrati, u Nemačkoj nema radnika, manite se tih it stručnjaka neko mora i da radi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>