• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatski Span osniva kompaniju i u Gruziji: Ovako je direktor te IT firme za naš portal najavio ekspanziju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsećaju da su pri osnivanju društva TOV Span u Ukrajini dobili tzv. Microsoft Licensing Solution Provider status za Gruziju i Moldaviju

  • 0

Span, jedna od vodećih domaćih IT kompanija, svoje poslovanje širi i na Gruziju. Kako su obavestili na Zagrebačkoj berzi, pokrenut je postupak osnivanja društva Span sa sedištem u Gruziji.

- Još prilikom osnivanja društva TOV Span u Ukrajini, dobili smo Microsoft Licensing Solution Provider status za Gruziju i Moldaviju. Namera društva bila je već nakon registracije u Moldaviji, da pokrene registraciju društva i u Gruziji, ali pandemija korona virusa, ruska agresija na Ukrajinu i pretnje Gruziji, zahtevale su poseban oprez - objašnjavaju iz Spana.

Međutim, sada je vreme za širenje i na to tržišta. Iz Spana dodaju da su u poslednjih nekoliko meseci ostvarili kvalitetne kontakte i osigurali sve potrebno za nastup na gruzijskom tržištu.

- U isto vreme Microsoft konsoliduje LSP partnere na mnogim tržištima uključujući gruzijsko tako da je ovo optimalan trenutak da se pojavimo na tržištu kao iskusni partner srednje veličine u globalnim razmerama - navode.

Ističu i da je njihov strateški fokus usmeren i na tržišta Istočne Europe i Centralne Azije, a otvaranjem ovog, uz postojeća povezana društva u Ukrajini, Moldaviji i Azerbajdžanu, to dodatno potvrđuju.

Span je, naime, ove godine preuzeo estonsku kompaniju GT Tarkvara, koja je vodeći Microsoft partner u toj zemlji sa bogatim iskustvom u licenciranju i upravljanju softverskom imovinom. Time su proširili poslovanje na digitalno napredna tržišta Baltika i Skandinavije gde nude svoja cloud i cyber security rešenja.

Širenja se odražavaju i na poslovanje. Span je tako, nakon rekordnih poslovnih rezultata u 2022, i po pitanju prihoda i po pitanju profitabilnosti, u prvoj polovini ove godine ostvario rast prihoda od 17 odsto.

Prošle godine su prihodovali 92,5 miliona evra.

Span je IT kompanija koju je pre 25 godina osnovao Nikola Dujmović sa nekoliko prijatelja. Danas, to je jedna od najvećih firmi u Hrvatskoj i prva koja je lansirala IPO na tamošnjoj berzi. Već prvog dana imali su spektakularan uspeh. Ili što se popularno na Balkanu kaže - prošli su trnovit put od garaže do berze.

Sa Nikolom smo razgovaral na marginama Medija festivala u Rovinju, a taman nakon što su izašli na berzu. Otkrio nam je kako je tekao njihov put, šta misli o tržištu Srbije i zašto su odabrali berzu umesto klasičnog investiranja - o čemu upravo razmišlja još jedna firma iz Srbije.

Dva meseca posle lansiranja IPO, postali su jedna je od najinteresantnijih deonica. Zahvaljujući njoj, Zagrebačka berza (Hanfa) dobila je novu tehnološku akciju za 20 godina. Investitori su praktično razgrabili akcije Spana. Ceo intervju pročitajte ovde.

Dujmović objašnjava da je puna transparentnost u poslovanju jedan je od ključeva za dugovečnost, a berzu vide kao alat za budući razvoj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>