• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Data centar u Kragujevcu među osam najboljih na svetu: Huawei, IBM i Oracle u njemu čuvaju podatke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sertifikat EN50600 predstavlja veliko priznanje kako za Data centar u Kragujevcu, tako i za Srbiju

  • 0
Državni data cenar Kragujevac otvaranje Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Državni Data centar u Kragujevcu dobio je međunarodni sertifikat za najviši nivo pouzdanosti, bezbednosti i efikasnosti čuvanja podataka i opreme.

Prema rečima dirketora "Data Cloud Tehnology", Danila Savića, sertifikat se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje Data centrom i uručen je od strane nemačke kompanije "TÜV Rheinland", koja je ujedno i najveće nezavisno sertifikaciono telo.

- Kada smo počeli sa idejom o osnivanju državnog Data centra u Kragujevcu, zapravo smo želeli ovo što se desilo pre nekoliko dana; maštali i veoma marljivo radili - rekao je Savić za Tanjug i istakao da su veoma ponosni jer su dobili sertifikat za upravljanje, pošto to pokazuje da su njihovi mladi ljudi sposobni da upravljaju Data centrom po najvišoj svetskoj klasi.

Savić je dodao da je još jedan pokazatelj kvaliteta i pouzdanosti to što su renomirane svetske kompanije ukazale poverenje Data centru u Kragujevcu da čuva njihove podatke.

- Nekoliko svetskih kompanija, Huawei, IBM, kao i Oracle izabrali su naš Data centar i nama je i to pokazatelj kvaliteta, pošto su nas i oni na neki interni način sertifikovali time što su izabrali Srbiju i Kragujevac, a ne neke druge države. Sada će nam biti mnogo lakše jer imamo zvanični sertifkat o najvišem svetskom standardu.

Kako je dalje objasnio Danilo Savić, sada su stvoreni preduslovi da ih i neke druge svetske kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, kao što su Microsoft, Google ili Amazon - imaju u vidu.

- Sve je više digitalnih servisa koji i građanima olakšavaju život, jer ne moraju više da odlaze na šaltere i gube svoje vreme, a ono što je veoma važno da znaju jeste da su njihovi podaci ovde sigurni. Sertifikat EN50600 predstavlja veliko priznanje kako za Data centar u Kragujevcu, tako i za Srbiju, jer je ovo još jedna potvrda da je Srbija postala lider u oblasti digitalizacije i izgradnje tehnološke infrastrukture u ovom delu Evrope - priča Savić.

Inače, Data centar u Kragujevcu je posle godinu dana rada na sertifikaciji EN50600 klase 4 - proglašen među osam najboljih u celom svetu, koji je dobio priznanje najveće klase.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>