• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva evropska nacija koja testira digitalni pasoš: Sledeća destinacija je, verovatno, Hrvatska

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU sufinansira ovaj projekat sa 2,3 miliona evra

  • 2
digitalni pasoš Foto: Shutterstock

Kada je reč o napretku i tehnologijama, nekako najpre pogledamo ka severu Evrope.

Tako je i ovoga puta. Prema pisanju Forbsa, testiranje prvog digitalnog pasoša na nivou EU, odvija se u Finskoj, a Unija želi da najmanje 80 odsto njenih građana, u 27 zemalja, koristi digitalni lični dokument do 2030. godine.

Pilot program, započet krajem avgusta, za sada je dostupan samo građanima Finske, i sprovodi se na aerodromu u Helsinkiju, u saradnji između Finnair-a, aerodromskog operatora Finavia i finske policije.

Do kraja februara 2024. godine, putnici avio-kompanije Finnair koji lete sa tri aerodroma u Ujedinjenom Kraljevstvu - mogu da prođu graničnu kontrolu koristeći novu "Digitalnu potvrdu putovanja" (DTC).

Raja, finska granična straža, kaže da putnici koji koriste nove digitalne pasoše mogu da prođu kroz graničnu kontrolu brže i lakše, nego što je to inače slučaj, kada čekaju u redu.

EU sufinansira ovaj projekat sa 2,3 miliona evra.

Uz šestomesečno testiranje u Helsinkiju, Unija planira i druge pilot programe, konkretno za zagrebački aerodrom Franjo Tuđman i za aerodrom Shiphol u Amsterdamu.

Od 2007. godine Sjedinjene Države su izdavale biometrijske pasoše, a 2021. napredniji pasoš sledeće generacije zamenio je originalni e-pasoš kao standardni putni dokument u toj državi, navodi dalje Forbs.

Što se tiče karakteristika samog dokumenta, stranica sa podacima na novom pasošu je od polikarbonata, i dokument više liči na karticu, nego na knjižicu pasoša.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    14. septembar 2023 | 16:46

    E ja ga baš i neću. Imam kanacki papirni važi 10g i imam srpski važi 6g i hrvacki isto na 6.g sve to kad mi istekne ću da begam u pemziju. Nećte mene da čipujete

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>