• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spotifaj deli 1.500 otkaza: Crni dani za striming platformu, skoro petina ljudi je višak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija otpuštanja usledila su nakon nekoliko uzastopnih rezova u kompaniji, koja je bila prinuđena da u poslednjih godinu dana smanji troškove zbog viših kamatnih stopa i pogoršanja makro-ekonomske situacije.

  • 0
Daniel Ek, Spotify Danijel Ek / Foto: Profimedia/Lars Pehrson/SvD/AFP

Striming platforma Spotifaj otpustiće oko 1.500 zaposlenih kako bi smanjila troškove i "prilagodila se usporavanju rasta". Ovo je u ponedeljak ujutro izjavio izvršni direktor Daniel Ek.

U mejlu koji je poslao osoblju, Ek je rekao da "Spotifaj preduzima značajne mere da smanji troškove", kao i da je "kompanija preuzela previše zaposlenih tokom 2020. i 2021. godine, kada je kapital bio jeftin, a tehonoške kompanije bile u prilici da ulože značajne sume u proširenje timova."

Najnovija runda smanjenja broja radnika pogodiće oko 17 odsto zaposlenih, navodi dobro obavešten izvor medijske mreže CNBC. 

"U poslednje dve godine uložili smo mnogo na izgradnju Spotifaja kao zaista sjajnog i održivog posla, koji je napravljen tako da postigne naš cilj: da budemo vodeća svetska audio platforma, kompanija koja će stalno pokretati profitabilnost i rast u budućnosti", napisao je Ek u internom memorandumu koji je podeljen zaposlenima na platformi.

"Iako smo napravili dobre korake, još uvek imamo mnogo posla. Ekonomski rast je drastično usporen, a kapital je poskupeo. Spotifaj nije izuzetak od ove realnosti", dodao je izvršni direktor platforme.

Spotify, digitalna muzika, kompanija, logo, telefon Foto: Shutterstock

Spotifaj je prijavio profit od 65 miliona evra u trećem kvartalu, uz rezanje troškova marketinga i osoblja.

Ranije ove godine, korisnici platforme su morali da se suoče sa povećanjem cena svojih paketa, a sam Spotifaj se proširio i na emitovanje podkasta, a uvedene su i audio knjige.

Najnovija otpuštanja usledila su nakon nekoliko uzastopnih rezova u kompaniji, koja je, baš kao i druge tehnološke kompanije, bila prinuđena da u poslednjih godinu dana smanji troškove zbog viših kamatnih stopa i pogoršanja makro-ekonomske situacije.

Spotifaj je od početka godine već otpustio 800 zaposlenih: početkom godine 600, a u junu dodatnih 200. Iako su se očekivali novi rezovi, broj od 1.500 uposlenih koji su višak nije bio očekivan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>