• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pljušte otkazi u gejming industriji: Riot Games ukida više od 500 poslova i stopira razvoj novih igrica

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gubitak poslova u ovom sektoru je delimično posledica masovnog zapošljavanja usred pandemije

  • 1
Riot Games Foto: Shutterstock

Američki developer video-igara, Riot Games, čija je matična kompanija Tencent Holdings iz Kine, saopštio je da će ukinuti čak 530 radnih mesta, što pogađa 11 odsto njihove globalne radne snage.

Izvršni direktor Dilan Jadeja rekao je osoblju da su "troškovi porasli do tačke neodrživosti".

Riot, sa sedištem u Los Anđelesu, takođe je rekao da će timovi koji su izvan tzv. core razvoja biti najviše pogođeni ovom odlukom kompanije. Cilj im je da se ubuduće više fokusiraju na svoj portfelj igara uživo, kao što su League of Legends, Valorant, Teamfight Tactics i Wild Rift, preneo je BBC.

Inače, odluke o otkazima već duže vreme potresaju gejming i, uopšte, tehnološku industriju, a Riot Games je poslednja u nizu kompanija koje su povukle takve radikalne poteze.

Prošle godine, Amazon i TikTok su smanjili obim svojih gejming divizija, a gubitak poslova u tom sektoru je delimično posledica masovnog zapošljavanja koje se dogodilo na početku pandemije 2020. godine. Riot Games je priznao da je broj zaposlenih "više nego udvostručen" tokom poslednjih nekoliko godina.

Kada su blokade širom sveta okončane, prodaja je počela da usporava, jer su ljudi - logično - manje vremena provodili kod kuće, obuzeti igranjem video-igara. Osim toga, primetno je da kupci sada odbijaju skupe naslove ili se "drže" manjeg broja igara, zbog visoke inflacije.

Riot je rekao i da će zaustaviti razvoj novih igara, a BBC podseća da je Tencent kupio većinski udeo u Riot Games-u 2011. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>