• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta mislite, ko je najveći svetski proizvođač telefona? Ovo se dešava prvi put u 12 godina

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Južnokorejski gigant je nedavno upozorio da će njegov profit pasti više nego što se očekivalo, jer je globalna potražnja za potrošačkom elektronikom i dalje slaba

  • 1
epl, samsung Foto: Shutterstock

Epl sada ima lavovski udeo na globalnom tržištu pametnih telefona. Srušio je Samsung sa prvog mesta, prvi put u 12 godina. Američki tehnološki gigant činio je više od petine telefona - isporučenih prošle godine, prema podacima Međunarodne korporacije za podatke (IDC).

Samsung je preuzeo 19,4% tržišnog udela, a iza njega su kineski proizvođači telefona Xiaomi, OPPO i Transsion. Inače, prodaja pametnih telefona opada, piše BBC.

IDC navodi da je prošle godine prodato skoro 1,2 milijarde pametnih telefona, što je pad veći od 3% u odnosu na 2022. godinu. Ova količina prodatih smartfona je najmanja u poslednjoj deceniji, jer su ljudi morali da "stegnu kaiš" kada je reč o troškovima.

Stručnjaci, međutim, predviđaju da će se tržište oporaviti ove godine.

Koji tip telefona koristite?

Glasajte

Uspon Epla i pad Samsunga

IDC je saopštio da je američka kompanija lane prodala više od 234 miliona telefona.

"Ne samo da je Epl jedini igrač u Top 3 koji pokazuje pozitivan rast na godišnjem nivou, već zauzima prvo mesto prvi put ikada", rekla je Nabila Popal iz IDC-a, i dodala: "Sve to se desilo uprkos suočavanju sa povećanim regulatornim izazovima i konkurencijom iz Kine, Eplovom najvećem tržištu".

Huavei je nedavno napravio iskorak u pravljenju sopstvenih čipova, nakon što mu je zabranjeno da kupuje čipove koji su napravljeni upotrebom američke tehnologije, zbog tvrdnji da kompanija predstavlja "rizik za nacionalnu bezbednost Vašingtona".

Istovremeno, uspon Epla je razočaravajuća vest za Samsung koji je - do sada - bio na prvom mestu kao najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora. Doduše, nedavno je južnokorejski gigant upozorio da će njegov profit pasti više nego što se očekivalo, jer je globalna potražnja za potrošačkom elektronikom i dalje slaba.

Samsung se, takođe, suočava sa konkurencijom jeftinijih Android modela, uključujući Transsion i Xiaomi, koji dobijaju podsticaj i od potrošača i od tržišta u razvoju.

Sve u svemu, IDC poručuje da tržište pametnih telefona ulazi u "veoma zanimljivo doba", sa sve većim brojem Android provajdera koji prave podele na tržištu, i sa kupcima koji sve više daju prednost sklopivim telefonima i AI opcijama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    18. januar 2024 | 10:02

    Promenih mnogo telefona, ali Samsung me nikada nije izneverio ni u jednom pogledu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>