• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorijski trenutak: Majkrosoft ima rekordnu vrednost!

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Epl je lane bio prva kompanija koja je dostigla tri biliona dolara

  • 0
ai Foto: Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia

Majkrosoft je 24. januara dostigao istorijsku tržišnu procenu vrednosti od tri biliona dolara, nakon što su mu akcije porasle za 1,6 odsto - na 405,13 dolara po komadu. Taj rezultat, svakako, učvršćuje status Majkrosofta kao jednog od najvećih softverskih divova, čime je - nakratko - nadmašio i Epl, objavio je Blumberg.

Epl je prošle godine postao prva kompanija koja je dostigla tri biliona dolara, sa trenutnom tržišnom vrednošću od 3,03 biliona dolara.

Kompanija sa sedištem u Redmondu, u Vašingtonu, jedna je od takozvanih "Magnificent 7", koje su podstakle razvoj tržišta tokom 2023. godine, sa porastom od 57 odsto. Napredak Majkrosofta se nastavlja i u ovoj godini, s porastom od 7,7 odsto.

Blumberg navodi da veliki deo te dobiti odražava entuzijazam investitora vezan za veštačku inteligenciju i njen potencijal da ubrza rast zarada i prihoda. Majkrosoft se, kroz svoje partnerstvo sa OpenAI Inc, smatra jednim od najvećih korisnika veštačke inteligencije i klijentima pruža usluge koje je podržavaju.

O tome je ponajviše bilo reči i u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu održanom sredinom januara, gde je učestvovao i lider kompanije, Satija Nadela. On je, takođe, izrazio optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom, ali smatra da treba doneti "strože norme na globalnom nivou", kako bi se obezbedio adekvatan nivo sigurnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>