• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

LinkedIn objavio TOP 3 profesije u Evropi ove godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve trećine (67 odsto) profesionalaca u Evropi ove godine razmišlja o promeni posla

  • 0
Veštačka inteligencija, lekar, doktor Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija, održivost i sajber bezbednost se sve više traže, navedeno je u poslednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu. Dodaje se da evropsko tržište rada prolazi kroz ubrzanu transformaciju, te da se pojavljuju se nove pozicije koje nisu postojale poslednjih 20 godina, dok je poslovna konkurencija lane udvostručena.

Istraživanje LinkedIn-a je sprovedeno na osnovu pregleda miliona poslova, koje su članovi te platforme - specijalizovane za zapošljavanje - vršili u periodu od 1. januara 2019. i 31. jula 2023. godine.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj je, na primer, prošle godine bila otvorena jedna pozicija na prosečno četiri kandidata, dok je godinu dana ranije, 2022, bilo otvoreno jedno mesto na otprilike dve osobe.

Ipak, i pored porasta konkurencije na tržištu rada, dve trećine (67 odsto) profesionalaca u Evropi ove godine razmišlja o promeni posla, a kao jedan od glavnih razloga 37 odsto ispitanika navodi da teži većim zaradama; njih 19 odsto reklo je da želi da pronađe novi posao zarad napretka u karijeri.

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi, ali zajednički trend pokazuje da su veštačka inteligencija (AI), održivost i sajber bezbednost oblasti koje rastu, a najviše se traže:

  1. menadžeri održivosti
  2. inženjeri za veštačku inteligenciju i
  3. analitičari sajber bezbednosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>