• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tanasković i poljoprivrednici na novom sastanku 12. februara

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko 160.000 poljoprivrednika ima dugovanja prema PIO fondu, neki od njih imaju i kredite i ta dugovanja dodatno otežavaju njihovu situaciju

  • 0
Potpisivanje ugovora srpskih i kineskih kompanija Foto: Marko Jovanović

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Srbije sastaće se u ponedeljak, 12. februara, sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, u Vladi Srbije.

Kako je za Tanjug rekao predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković, oni su poziv za ovaj sastanak uputili danas u prepodnevnim časovima i odmah dobili odgovor.

Ističe da su predložene teme sastanka dugovanja poljoprivrednika prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), zatim izrada Pravilnika po kom poljoprivredna gazdinstva ulaze u pasivne statuse, kao i jedna od tačaka dogovora sa sastanka u Kisaču - povoljni poljoprivredni krediti sa jedan odsto kamate.

"Oko 160.000 poljoprivrednika ima dugovanja prema PIO fondu, neki od njih imaju i kredite i ta dugovanja dodatno otežavaju njihovu situaciju. Želimo da jasno znamo na koji način će biti regulisano najavljeno otpisivanje dela kamata i reprogrami. Takođe, u Kisaču smo dogovorili poljoprivredne kredite sa jedan odsto kamate, ali ta kreditna linija još nije uspostavljena, a prolećna setva počinje za oko dva meseca, kao i troškovi", rekao je Matković.

Takođe, ističe da je kao glavna tema naznačen problem pojašnjenja postupanja Ministarstva poljoprivrede u slučajevima neslaganja podataka u eAgraru sa činjeničnim stanjem.

"Tražimo da se uvede upozorenje koje će sadržati evidentiranu grešku odnosno neslaganje, i rok od 30 dana da vlasnik poljoprivrednog gazdinstva taj problem reši, kako ne bi došao u situaciju da njegovo gazdinstvo zbog greške ili nekog neslaganja dođe u pasivni status", objasnio je Matković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>