• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste zaboravili, Mask je bio suosnivač OpenAI i sada traži deo svog kolača: Tuži kompaniju i Sema Altmana

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Govori da se kompanija koja stoji iza ChatGPT-a odvojila od svoje prvobitne, neprofitne misije

  • 0
Elon Musk Ilon Mask Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Ilon Mask tuži kompaniju OpenAI i izvršnog direktora Sema Altmana,  govoreći da se kompanija koja stoji iza ChatGPT-a odvojila od svoje prvobitne, neprofitne misije tako što se udružila sa Majkrosoftom za 13 milijardi dolara i čuvala u tajnosti kod za svoje najnovije generativne AI proizvode.

Mask, koji je bio suosnivač OpenAI 2015. godine, napustio je kompaniju i osnovao sopstvenu, xAI. Mask traži da mu se isplati profit koji su dobili od poslovanja.

Kompanija je osnovana kao provera onoga, što su osnivači verovali da predstavlja ozbiljnu pretnju, koju veštačka generativna inteligencija predstavlja za čovečanstvo prenosi CNN.

Ali Altman, Brockman i glavni naučnik Ilja Sutskever su 2019. godine osnovali OpenAI LP, profitni entitet koji postoji u strukturi veće kompanije. Ta profitna kompanija je za samo nekoliko godina podigla OpenAI od bezvrednog do procene od 90 milijardi dolara - a Altman je u velikoj meri zaslužan kao mozak tog plana i ključ uspeha kompanije.

U Maskovoj žalbi se navodi da su kompanija i njeno partnerstvo sa Microsoftom prekršili povelju OpenAI, što predstavlja kršenje ugovora.

Izvršni direktor Tesle, koji je napustio OpenAI 2018. godine nastavio je da govori o opasnostima upotrebe veštačke inteligencije. U žalbi je, trenutne OpenAI lidere nazvao pohlepnim.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>