• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amazon ulaže još 2,75 milijardi dolara u razvoj AI startapa "Anthropic"

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološki gigant sa sedištem u Sijetlu uložio je u septembru prošle godine 1,25 milijardi dolara i tada je naznačio da ima planove da uloži do 4 milijarde dolara

  • 0
Algoritam, računar Foto: Shutterstock/PopTika

Amazon je saopštio da će uložiti dodatnih 2,75 milijardi dolara u kompaniju Anthropic, čime će ukupna investicija kompanije u startap veštačke inteligencije dostići vrednost od 4 milijarde dolara.

Tehnološki gigant zadržaće manjinski udeo u kompaniji Anthropic sa sedištem u San Francisku, rivalu kompanije OpenAI koja je proizvela ChatGPT.

- Verujemo da će naša strateška saradnja sa Anthropicom dodatno poboljšati iskustva naših korisnika, i radujemo se sledećim koracima - rekao je Svami Sivasubramanian, potpredsednik za podatke i veštačku inteligenciju u Amazon Web Services-u (AWS).

Tehnološki gigant sa sedištem u Sijetlu uložio je u septembru 2023. godine 1,25 milijardi dolara u Anthropic i tada je naznačio da ima planove da uloži do 4 milijarde dolara, javlja britanski Guardian.

Amazon Foto: Tnajug/AP

Dve kompanije sarađuju na razvoju takozvanih osnovnih modela, koji leže u osnovi generativnih AI sistema koji su privukli globalnu pažnju.

Prema sporazumu, Anthropic će koristiti AWS kao svoj primarni provajder "cloud-a" i koristiće Amazonove prilagođene čipove za izgradnju, obuku i implementaciju AI modela.

Takođe će omogućiti AWS korisnicima, koji su uglavnom poslovni subjekti, pristup modelima na Amazonovoj usluzi pod nazivom Bedrock. U svom saopštenju u sredu, Amazon je rekao da kompanije poput Delta Air Lines i Siemens već koriste Bedrock da bi pristupile AI modelima kompanije Anthropic.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>