• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je jedno ažuriranje izazvalo globalni haos? Kompanija CrowdStrike izgubila 16 milijardi dolara u sekundi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da to stavimo u perspektivu, Santos, jedna od najvećih australijskih naftnih i gasnih kompanija, vredi oko 12 milijardi dolara

  • 0
Crowdstrike Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

Kompanija za sajber bezbednost CrowdStrike u centru je globalnog tehnološkog kvara i suočava se sa ogromnim gubitkom, koja se broji u milijardama dolara tržišne vrednosti, jer njene akcije naglo padaju.

Veruje se da je veliki prekid rada, koji je bacio bankarske gigante, avio-kompanije i supermarkete u haos, rouzrokovan pogrešnim antivirusnim ažuriranjem koje je objavila američka kompanija CrowdStrike piše Sky.

Nakon što je direktor CrowStrike-a saopštio da su saznali šta je uzrok problema, koji je uticao da Microsoft-ovi sistemi ne rade, akcije kompanije pale su za 21 odsto.

"U jednoj fazi, akcije CrowdStrike-a su pale za 20 odsto u trgovanju posle radnog vremena, obrisavši otprilike 16 milijardi dolara sa tržišne kapitalizacije kompanije. Oni su malo povratili i trenutno su u padu za otprilike 16 odsto. To je jednako gubitku od 13,4 milijarde dolara", piše strani portal i dodaju:

"Da to stavimo u perspektivu, Santos, jedna od najvećih australijskih naftnih i gasnih kompanija, vredi oko 12 milijardi dolara".

Primetili su i da Nasdaq berza, glavna berza sa sedištem u Njujorku, još nije počela svakodnevno trgovanje u vreme objavljivanja.

Kompanija Majkrosoft je ranije danas izdala saopštenje u kome se navodi da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedne aplikacije i usluge Office 365.

Domino efekat

Reporter Sky-a rekao je da ovaj prekid pokazuje kako jedan mali problem može izazvati domino efekat na svetske tehnološke sisteme.

- Kritična stvar od danas je da ovaj prekid i incident samo pokazuju koliko su međusobno povezani i ranjivi svi svetski tehnološki sistemi - rekao je on i dodao:

- Jedna mala stvar pođe naopako i odjednom se ne možete prijaviti na let, ne možete kupiti hranu u Voolvorths-u, ne možete emitovati sa TV-a. Skaj njuz Australija bio je među mnogim novinskim kućama - uključujući SBS, Netvork 10, ABC - koji su bili sprečeni da emituju zakazane programe u petak popodne zbog prekida rada.

- Kao društvo, oslanjamo se na ove osnovne fundamentalne sisteme da funkcionišu – pa kada se pokvare, to je velika briga - dodao je Edvard Bojd.

Još jednom se oglasio CEO CrowdStrike-a

Izvršni direktor kompanije Crowdstrike-a Džordž Kurc izvinio se zbog globalnog tehnološkog problema koji je danas poremetio rad kompanija u nekoliko sektora i obećao da će sarađivati sa svim klijentima da vrate operacije na mrežu.

- Mnogi korisnici ponovo pokreću sistem i biće operativan. Moglo bi da prođe neko vreme za sisteme koji se neće automatski oporaviti - rekao je on za NBC njuz.

Istakao je, ipak, da će kompanija osigurati da se svaki klijent vrati na mrežu, prenosi Rojters.

Crowdstrike ima skoro 24.000 klijenata, što ukazuje na to da će rešavanje poteškoća biti zahtevno i složeno.

Svaki od tih kupaca je sam po sebi ogromna organizacija, tako da je teško proceniti broj pojedinačnih računara koji su pogođeni, navodi BBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>