• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološki kvar je možda iza nas, ali opasnost i dalje postoji: Hakeri pokušavaju da iskoriste situaciju

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Službe za sajber bezbednost upozoravaju pojedince i firme da pripaze na lavinu lažnih mejlova koji se predstavljaju kao zvanični

  • 0
Haker laptop Foto: Shutterstock.com

Stručnjaci i agencije za sajber bezbednost širom sveta upozoravaju ljude na talas oportunističkih pokušaja hakovanja povezanih sa prekidom u IT sistemu.

Iako nema dokaza da je prekid rada CrowdStrike-a izazvan zlonamernom aktivnošću, neki loši akteri pokušavaju da iskoriste prednost.

Sajber agencije u Velikoj Britaniji i Australiji upozoravaju ljude da budu oprezni prema lažnim mejlovima, pozivima i veb lokacijama koje se pretvaraju da su zvanične.

Šef CrowdStrike-a Džordž Kurc podstakao je korisnike da se uvere da razgovaraju sa zvaničnim predstavnicima kompanije pre preuzimanja ispravki.

- Znamo da će protivnici i loši akteri pokušati da iskoriste ovakve događaje - rekao je on u blogu i pojasnio da njihov blog i tehnička podrška ostaju zvanični kanal za najnovija ažuriranja.

Njegove reči je ponovio stručnjak za sajber bezbednost Troj Hant.

- Ovakav incident koji je izazvao toliko naslova i koji je ljude zabrinuo je poklon prevarantima - rekao je on.

Hant je reagovao na upozorenje Australijskog direktorata za signale (poznatog kao ASD, što je ekvivalent britanskom GCHK-u ili američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji) koje je izdalo upozorenje o hakerima koji šalju lažne softverske ispravke za koje tvrde da su sa CrowdStrike-a.

Upozorenje o ASD-u usledilo je nakon poziva iz Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) Ujedinjenog Kraljevstva u kom je juče navedeno da ljudi budu hiperbudni protiv sumnjivih mejlova ili poziva koji se pretvaraju da su od strane Crowdstrike- ili Microsoft-a prenosi Bi-Bi-Si.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li je moguće oživeti ljude iz praistorije? Srpski gejmeri i naučnici imaju odgovor

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>