• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Mask srozao bivši Tviter? Vrednost platforme opala za skoro 80% otkako ju je milijarder kupio

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi korisnici su zabrinuti zbog ekstremnog sadržaja na platformi

  • 0
Društvena mreža X, verifikacija, plava kvačica Foto: QubixStudio / Shutterstock.com

Društvena mreža nekada poznata kao Twitter, "X", sada vredi skoro 80% manje nego pre dve godine, kada ju je Ilon Mask kupio, prema procenama investicionog giganta Fideliti. Naime, mreža "X" više ne trguje javno nakon što je Mask izdvojio 44 milijarde dolara da ga preuzme privatno u oktobru 2022.

Prema proceni investicione firme Fideliti, "X" je sada vredan oko 9,4 milijarde dolara, prenosi CNN.

Kako Fideliti navodi, on je krajem avgusta procenio vrednost svojih akcija u X-u na 4,2 miliona dolara, što predstavlja pad od 24% u poređenju s julom, i pad od 79% u odnosu na vrednost procenjenu u oktobru 2022. godine kada je Musk preuzeo kompaniju.

Analitičari veruju da je glavni razlog ovog drastičnog pada smanjenje prihoda od oglasa, a X više ne objavljuje kvartalne finansijske rezultate. Takođe, mnogi korisnici su zabrinuti zbog ekstremnog sadržaja na platformi, što utiče na njihovu odluku da smanje budžet za reklame.

Dan Ives iz kompanije za pružanje finansijske podrške "Vardbus Sekjuriti" smatra da je Mask preplatio kada je kupio Twitter, navodeći da je tada realna vrednost bila bliža 30 milijardi dolara. Ives procenjuje da sadašnja vrednost X-a iznosi oko 15 milijardi dolara, dok i dalje postoji pritisak od strane korisnika, iako je angažman istih i dalje visok.

Istraživačka firma Similarveb navodi da je "X" u avgustu imao 73,5 miliona mesečno aktivnih korisnika u SAD na iOS i Android uređajima, što je pad od 11% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, X i dalje ima značajan broj korisnika van Sjedinjenih Država.

Gene Munster iz Dipvater Aset menadžemnta veruje da će dugoročno X i podaci koje platforma poseduje vredeti više od 44 milijarde dolara. Prema njegovom mišljenju, X ima ključnu ulogu u razvoju Grok-a, veštačke inteligencije koju razvija Maskova kompanija xAI.

Munster dodaje da je Maskova kupovina Tviter-a "srećan" potez, jer je neočekivano ubrzao napredak u oblasti veštačke inteligencije, što može postati jedan od najvrednijih aspekata Maskove imovine.

(Telegraf Biznis)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>