• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki udarac na bivši Tviter: Platforma kažnjena sa 380.000€ jer nije sarađivala sa australijskim regulatorom

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo nije prvi sukob između australijskog regulatora i platforme X

  • 0
Ilon Mask, X Foto: kovop / Shutterstock.com

Australijski sud potvrdio je danas da platforma X mora da plati kaznu od približno 380.000 evra zbog toga što nije sarađivala sa tamošnjim regulatorom koji je tražio informacije o tome kako se ova društvena mreža bori protiv zlostavljanja dece.

U presudi se navodi da je X u obavezi da obavesti regulatora bezbednosti na internetu šta preduzima da se na toj mreži ne pojavljuje materijal koji prikazuje seksualnu eksploataciju dece, prenosi Rojters.

Da je sud prihvatio argumente platforme X, u Australiji bi se stvorio opasan presedan na osnovu koga bi strana kompanija spajanjem sa drugom stranom kompanijom mogla da izbegne regulatorne obaveze u zemlji, izjavila je australijska komesarka za internet bezbednost Džuli Inman Grant nakon presude.

Ovo nije prvi sukob između australijskog regulatora i platforme X koja je u vlasništvu najbogatijeg čoveka sveta Ilona Maska.

Regulator je ranije ove godine naredio mreži X da ukloni video-snimke koji prikazuju napad nožem na biskupa u Australiji.

Kompanija X je osporila ovu naredbu na sudu i argumentovala time da regulator u jednoj zemlji ne treba da odlučuje o tome šta korisnici širom sveta treba da vide na internetu, a sam Mask je ovaj postupak označio kao cenzuru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić na otvaranju obilaznice oko Gornjeg Milanovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>