• 0

Dokazano: Open spejs kancelarije su najveća podvala ikada

Radnici u bliskom prisustvu kolega češće koriste mejl i šalju poruke

  • 0

Otvorene kancelarije su najveća podvala koju je menadžment mogao da smisli, a pored toga one i kolektiv čine glupim tako što smanjuju kolektivnu inteligenciju radnika, pišu svetski mediji.

Otvorene kancelarije su imale za cilj povećanje kolektivne inteligencije organizacije stvaranjem više mogućnosti za interakciju licem u lice.

U teoriji, ovo je imalo smisla. Uklanjanje pregradnih zidova značilo je češće viđanje više kolega, što bi očigledno trebalo da poveća interakciju licem u lice.

Međutim, prema detaljnoj studiji sa Harvarda pod nazivom "Uticaj otvorenog radnog prostora na ljudsku saradnju“, a koju prenosi Inc, uvođenje otvorenih kancelarija u dve kompanije sa Fortune 500 liste najuspešnijih kompanija smanjilo je interakciju licem u lice za 70 procenata.

Pokazalo se da radnici u takvom okruženju češće koriste mejl i šalju poruke nego kada rade u manje transparentnom okruženju. A to, nažalost, nije ni blizu efikasnosti u stvaranju saradnje kao što je licem u lice komunikacija.

Dakle, istraživanje je pokazalo da radnici ređe komuniciraju jedni s drugima kada su svi u jednoj prostoriji, a da više šalju mejlove, dok istovremeno stvaraju jedni drugima pritisak da izgledaju zauzeto.

Nasuprot tome, više privatnosti je stvorilo više interakcija licem u lice, manje slanja mejlova i više kreativnosti.

Osim toga, otvorene kancelarije zaista nisu isplative, jer iako mogu smanjiti troškove iznajmljivanja prostora, čine vašu organizaciju glupljom nego kada bi svima dozvolili da rade od kuće.

Da li ste vi pristalica open spejs kancelarija? Pišite nam u komentarima

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke