• 4

Navala na posao u Zadru: Hrle iz Srbije, Ukrajine, Indije i Filipina

Ove godine, odbijeno je svega šest zahteva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uslova

  • 4

Zadarska Policijska uprava je od 1. januara do 21. maja ove godine primila 2.500 zahteva stranih građana za izdavanje dozvole za boravak i rad, od kojih najveći broj dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine.

Među onima kojima je stalo do boravka i rada na području Zadarske županije nalazi se i manji broj državljana iz jako udaljenih zemalja - Indije, Filipina i Tajlanda, piše portal novac.hr.

Po policijskoj evidenciji, do sada je izdato 1.235 radnih dozvola, dok su preostali zahtevi još uvek u fazi rešavanja. Ove godine, odbijeno je svega šest zahteva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uslova, a ostali su obustavljeni na zahtev stranca ili poslodavca.

U celoj prošloj godini izdato je 1.449 radnih dozvola za strance.

Strane je radnike je lani angažovalo šezdesetak poslodavaca, a uglavnom se radilo o građevincima jer se na zadarskom području već dugo oseća nedostatak zidara, tesara i armirača.

U jednom zadarskom građevinskom preduzeću radi dvadesetak Albanaca, među građevincima je dosta i Ukrajinaca.

U Zadru i okolini raste čak i kolonija Brazilaca koji su zaposleni na različitim poslovima, Sirijci pristigli u Zadar s migrantskim valom takođe se zapošljavaju u građevinarstvu, a grupa od petnaestak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom "Mardešiću" gde odnedavno radi i jedan - Argentinac.

Statistika zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je na širem području grada trenutno bez posla 2.252 ljudi, u Benkovcu je nezaposleno njih 332, Biogradu 256, Gračacu 352, Obrovcu 225 i Pagu 85, a to znači da je u Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih. Sa nekadašnjeg ukupnog iznosa naknada za nezaposlene od pet-šest miliona kuna (673 hiljade do 808 hiljada evra) ta svota je pala na oko dva miliona kuna (oko 270 hiljada evra), navodi se u tekstu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari