• 0
 ≫ 

Pre 40 godina krenuo je od nule, a danas vodi 725 miliona dolara vredno carstvo

 ≫ 

Novac mi nikada nije bio motiv, samo sam želeo pomoći onima koji vole ono što rade

  • 0

"Krenuo sam od nule. U svom folksvagen minibusu vozio sam se duž Fort Vejna i Indijane u potrazi za lokalnim bendovima, horovima i pevačima, priseća se Čak Surak, danas uspešni preduzetnik i osnivač Svitver Saund studija i jednog od najvećih prodavnica za muzičke instrumente i opremu u SAD".

- I sam sam bio muzičar i želeo sam sa svojim bendom da snimim album, ali studijska produkcija je i tada bila jako skupa. Upravo me to podstaklo da otvorim sopstveni "pokretni" studio - ističe Surak.

Tako je pre 40 godina njegov pokretni mini bus bio pionir današnje uspešne kompanije koja u svom portfelju broji dvanaest manjih kompanija, a nedeljno prodaje i više od 3.300 gitara, 37.000 trzalica i 5,300 mikrofona, piše CNN.

- Nisam ni mogao sanjati da ću podići ovakvo poslovno carstvo. Novac mi nikada nije bio motiv, samo sam želeo pomoći onima koji vole ono što rade - rekao je Surak.

Najveću zaslugu svom današnjem uspehu, kako ističe, može zahvaliti tada tek novom i modernom sintisajzeru Kurcveil K250 kog je kupio 1980. godine. Nakon toga, do početka 90-ih iz malog studija prerastao je u prodavnicu muzičkih instrumenata.

- Vest o našem poslovanju brzo se širila, a k nama su dolazili muzičari iz celog sveta. Čak smo bili i jedna od prvih firmi koja je otvorila sopstvenu internetsku stranicu - pojašnjava vlasnik.

Danas, prihodi firme iz godine u godinu rastu između 20 i 25 odsto, dok godišnji prihodi od prodaje trenutno iznose 725 miliona dolara. Gotovo 60 odsto prodaje dolazi upravo putem interneta, a ostale narudžbe pristižu od direktne prodaje kompanijama i bendovima.

Zapošljavaju više od 1.700 radnika koji su u velikoj meri muzičari ili dobri poznavalac i zaljubljenici u ovu branšu. U svom portfelju osim produkcijskog studija i trgovine imaju servis instrumenata i muzičke opreme i sopstenu muzičku školu.

- Moja supruga Lisa i ja smo 100 odsto vlasnici kompanije i bez obzira na to što nas ima mnogo, naši zaposleni su nam poput porodice. Slavimo svake rođendane, rođenja dece, ali i sve ostale uspehe - pojašnjava Čak.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>